Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је одбрана града на Неви за сва времена постала симбол упорности, одважности и снаге духа совјетског народа.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је данас честитку губернатору Санкт Петербурга Александру Дмитријевичу Беглову и свим становницима овог града поводом Дана ослобођења тадашњег Лењиграда од фашистичке опсаде, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ, преноси РТРС.

„Сјећање на јунаштво и храброст становника опкољеног града живи у срцу сваког од нас. С тога, у име народа Републике Српске, желим ветеранима и свим становницима Санкт Петербурга добро здравље, благостање, срећу и мир”, поручио је Додик у честитки.

27. јануара 1944. совјетска војска је после тешких борби успела да потисне нацистичке снаге на 70-100 километара од Лењинграда и да успостави саобраћајну везу са градом. Тако је окончан период од 872 дана који ће у уџбенике историје ући под називом Опсада Лењинграда. Тачан број жртава још увек није утврђен. Према различитим подацима у годинама Опсаде погинуло је између 300 хиљада и милион и по људи.