Све што је договорено по питању решавања косовског проблема у оквиру резолуције 1244 мора да се поштује, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после разговора с албанским премијером Едијем Рамом, који је у посети Москви.

„Као што је Рама констатовао да све што је договорено по питању Украјине мора да се поштује, тај принцип важи и за Косово“, нагласио је Лавров.

Руски министар је такође рекао и да ће Русија прихватити сваки договор који постигну Београд и Приштина.

„Постоји резолуција 1244 и низ споразума постигнутих уз посредство ЕУ између Београда и Приштине укључујући Заједницу српских општина“, подсетио је руски министар уз оцену да би формирање те заједнице био огроман корак унапред.

Он је додао да је договор о Заједници српских општина постигнут пре више од шест година, а да Приштина одбија да га спроведе.

Лавров је такође истакао да ће, када је реч о решавању косовског питања, Русија прихватити свако решење које буде постигнуто између Београда и Приштине и да активно подстиче такав дијалог.

„На жалост, наше колеге из ЕУ, који су преузели на себе да буду посредници, нису успели да испослују да се договорено поштује“, констатовао је он.

Истовремено, Рама је рекао да је позиција Албаније јасна и поново изнео став да је „добро за све, укључујући Србију да призна Косово“.

„Воља људи није двоструки аршин што се тиче признања или непризнања. Не разумем зашто би други имали право да буду посебна држава, а Косово то право нема“, закључио је Рама.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је спремност за редовне телефонске разговоре са албанском страном, а такође је наговестио могућност примене руско-албанског споразума о пријатељству и сарадњи, потписаном 2004. године.

Министар иностраних послова Албаније Еди Рама је напоменуо да „од Стаљиновог доба“ није било телефонских контаката између Тиране и Москве.

„Што се тиче односа са Русијом, није тајна да су наши односи на ниском нивоу. Руски амбасадор ми је рекао пре него што смо стигли овде да је Албанија једина земља на планети која већ много година, од Стаљинове смрти, не води телефонске разговоре са Москвом. Ни један телефонски разговор, а да не спомињемо састанке и преговоре. Али, наравно, можемо радити на томе», рекао је Рама.

Развој билатералних односа између Русије и Албаније не би требало да спрече обавезе албанске стране према НАТО и Сједињеним Државама, рекао је Сергеј Лавров.

„Већ сам рекао да смо спремни да развијамо односе онолико интензивно колико то одговара албанским колегама, али господин премијер је поменуо обавезе које имају према НАТО-у, а посебно према Сједињеним Државама. Такође знамо за жељу Албаније да уђе у ЕУ“, рекао је руски министар спољних послова. „Сви то одлично разумемо, то је политичка стварност, али има доста примера где ниједна обавеза коју сам споменуо не спречава развој нормалних и добрих односа.“

Албанија је, као председавајући ОЕБС-а, спремна да испуни функцију „поштеног брокера“, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за штампу после разговора са актуелним председавајућим ОЕБС-а, албанским премијером Едијем Рамом.

„Јасно је да актуелни председавајући има велику одговорност, а у разговору са нашим албанским колегама осетили смо жељу да испуне функцију ‘поштеног брокера’, да се придржавају консензусних приступа који ће ујединити земље чланице ОЕБС-а, а не да доносе нове конфронтације којих је и тако превише“, рекао је руски министар.

„Верујемо да ОЕБС може да допринесе да интеграциони процеси на евроазијском простору протеку у већој хармонији, да се обезбеде права националних мањина, да се супротставимо антисемитизму, христијанофобији, исламофобији. И, наравно, поводом 75. годишњице завршетка Другог светског рата сматрамо да је врло важно да оставимо по страни политичке несугласице и усмеримо заједничке напоре против величања нацизма и покушаја покретања неонацистичких расположења у Европи. То је у нашем заједничком интересу и ми ћемо се активно залагати за такав став у ОЕБС-у“, нагласио је Лавров.

Фото: mid.rf