Србија и председник Вучић подржавали су Русију у вези с многим питањима и ми то јако ценимо, он заслужује све поштовање због начина на који брани српски суверенитет

Најмлађег, али по многима најозбиљнијег противкандидата Владимира Путина на предстојећим председничким изборима који се одржавају у недељу – Владислава Даванкова из партије „Нови људи” – грађани Москве заустављају на улици, желе с њим да се фотографишу, занима их његово мишљење. А пре свега одговор на оно главно питање – када ће стати рат! И није то случајно, Даванков је једини кандидат проевропског типа. На изборе излази с мировном платформом за прекид сукоба, уз услов да Русија из њега изађе достојанствено, односно да буду уважена сва њена права и захтеви.

Док разговарам са овим младим историчарем (40), који је године провео у високом руском и међународном бизнису, а тек 2020. се упустио у политичке воде, примећујем да су и у његовом штабу искључиво млади, енергични људи, на чему заснива политичку стратегију. Повлачи јасну линију између власти и опозиције којој припада, али наглашава да није опозиција сопственој држави. На Западу имају помешана осећања према њему – с једне стране виде га као јединог антиратног кандидата, али он даје до знања да су за њега Русија и њени интереси на првом месту. Због тога је и доспео на листу за санкције западних земаља.

Ви сте, осим Путина, једини кандидат на председничким изборима који даје интервју за западне медије, имајући у виду да је Србија за Русију Запад. Ваша странка „Нови људи” заиста је нова појава за руску политику и интересовање западне јавности за вас ће бити велико. Алармантни су догађаји у Украјини, постоји претња по безбедност читавог континента. Председник Макрон је изјавио да постоји могућност да пошаље своју војску у Украјину, док се у Немачкој разматрају испоруке ракета дугог домета?

Односи са Западом су на најнижем нивоу у последњих тридесет година. Моја генерација је заинтересована за сарадњу. Радио сам неколико година у Европи и знам како се води бизнис. Али изјаве лидера западних земаља не помажу да се војни конфликт приведе крају. Напротив, они подижу улог. Чему изјаве да ће Макрон послати војску? То само доводи до наших узвратних мера. Када неко помиње нуклеарно оружје, мора бити свестан одговорности за то. Имамо много неодговорних изјава, личних увреда, иако у спољној политици морамо да се руководимо прагматизмом. Пре свега у сарадњи под повољним условима за обе стране. Само тако се стварају јаки и прави савези, деценијама унапред. А са Србијом нас повезују односи од давнина. И бака Ивана Грозног је била Српкиња, она га је васпитавала.

Ана Јакшић. Чули сте за њу?

Да, наравно. По образовању сам историчар. Али за мене је важније да говоримо о будућности. У Европи се појављују нови политичари који изјављују да је боље поправити односе с Русијом. Ми у Русији имамо изреку: Лош мир је бољи од доброг рата.

„Нови људи” су се појавили пре нешто више од три године, али сте већ постигли велике успехе. Успели сте да померите старе странке у Државној думи, чији сте и потпредседник. Ваши кандидати побеђују у руским регионима. Били сте кандидат за градоначелника Москве, сада за председника Русије. Шта Европљани могу од вас да очекују?

Странка „Нови људи” је изразито нова партија, јер је друштво тражило промене, нове младе политичаре. Ми смо на изборима 2021. постали прва нова снага, после 17 година, која је ушла у Државну думу. Наша посланичка група је и најмлађа, и процентуално с највише жена. Ми смо странка за будућност. Ми говоримо о привреди. Јака држава са срећним људима је пре свега резултат економске политике. Ми размишљамо о томе какав ће бити свет кроз пет, 10, 20 година. Пуно говоримо о будућности образовања, о здравству. Мој програм садржи 170 тачака и скоро трећина је посвећена образовању и здравству.

На Западу, у Европи, Србији, немају све странке програм, или се он састоји од две-три речи –мрзим тог и тог…

То не може бити план, нити да кажете да сте „за све добро и против свега лошег”. Мораш знати шта ћеш радити у свакој сфери живота. Мој програм је посвећен томе како да људи буду задовољни, срећни и да живе у миру.

Седимо на око 300 метара од Кремља, одакле се води руска политика. Шта вам се допада, а шта не у руској политици?

Критика постоји, наравно. У свакој држави постоје проблеми, али радије говорим о томе како видим Русију у будућности. А говорити о лошим путевима или о томе како се неким људима додељују функције – ти проблеми постоје као и у свакој другој држави.

Једном су вас питали шта бисте изабрали: Северну Кореју, односно изолацију, или револуцију, насилну промену власти. Одговорили сте другачије: Јужна Кореја и еволуција…

Као историчар никада не бих изабрао револуцију, јер знам да се то не завршава добро. Многи сматрају да кад си у опозицији, мораш бити за револуцију. Ми смо имали револуцију 1917, затим и грађански рат у којем је погинуло најмање 10 милиона људи. Не желим да се то понови. Ја сам за еволуцију. Комунисти нас враћају назад у СССР. Тада је било и много тога доброг, али не можете двапут загазити у исту реку. Зашто помињем Јужну Кореју? На пример, у Русији данас имамо од седам до 10 робота на 10.000 људи, а у Јужној Кореји хиљаду! То је питање радне продуктивности, индустрије, образовања. За мене је важно да Русија буде савремена земља и пример другима. Да људи долазе, остају да живе код нас, стичу образовање, склапају бракове, да наша земља буде отворена.

Имао сам прилику док смо шетали улицом да видим како вам људи прилазе, желе да се упознају и сликају се с вама. Искрено, нисам то очекивао. Како побољшати животни стандард људи који много од вас очекују, не само на овим изборима већ и у будућности?

За мене је важно да чујем људе. А они желе да виде хоризонт, могућност да планирају свој и живот своје породице, да могу да рачунају на добре услове кредита, да могу да рађају децу у свом дому. Људи нам прилазе с надом. Уносимо младалачку енергију, али наш програм је и брига о старијим генерацијама. Брига о инвалидима, пензионерима. Ми ћемо управљати Русијом, ми ћемо ову земљу предати у руке наше деце и унука. Данас имамо различите државне корпорације, како ефикасне, тако и неефикасне. Где год нешто није ефикасно, руковођење треба предати бизнисменима. Држава, рецимо, годинама троши велики новац на одржавање празних простора, уместо да их, макар и бесплатно, преда бизнисменима који ће их искористити и развијати посао, зарађивати уместо трошити новац…

За тако нешто пре свега треба победити корупцију. На Западу постоји утисак да у Русији влада корупција…

Не бих рекао да је у Русији присутнија него у другим земљама.

Они, наравно, не гледају у своју башту, већ у туђу.

То је нормално, примећују ствари које наводно код њих не постоје. Али и те како постоје. Дигитализација може да победи корупцију. Робот не узима мито. То је еволуција. Морамо усавршавати систем државне набавке, пружити могућност приватницима да у томе учествују, створити транспарентнији систем. Тако ћемо и победити корупцију.

Ваш програм садржи пуно тачака о миграцији?

То је актуелно питање, странци масовно долазе. Али и то се може решити роботизацијом. То није само руски проблем, Европа је препуна миграната. Посетио сам ових дана компанију којом сам некад руководио. Људи који су тамо радили пре 15 година и даље раде, али зарађују више, јер су повећали квалификације, раде са савременом опремом. Тако изгледа будућност.

На Западу не могу да схвате колико су се санкције реално одразиле на живот људи и да ли могу, како се надају, да сруше руску економију?

У почетку се страховало да наша привреда неће изаћи на крај са санкцијама. Многи су предвиђали крах економије, чак и распад Русије. Ипак, та очекивања се нису остварила. Јер санкције, имали сте и сами могућност да видите, нису промениле ништа у нашем животу. Предузетници су се одлично снашли у новим условима. То, по мом мишљењу, води Запад у ћорсокак, али то је њихов избор. Мислим да многи већ виде да санкције нису оправдале очекивања. У многим гранама руски бизнис заузима места која је изгубио деведесетих и сада се убрзано развија. Ја то зовем промишљеним протекционизмом.

У западној јавности присутно је мишљење да Русија није у стању да направи ни пеглу?

Руске пегле постоје.

Да ли су добре? Нисам видео…

То су добре пегле. Постоје земље које нам помажу с деловима. Свет је велик, не концентрише се само на Запад, који је важан партнер. Главна грешка Запада се састоји у томе што санкције наносе штету обичним људима. И никоме не бих саветовао да то понови.

Против вас су такође увели санкције ЕУ, САД, Канада, Велика Британија, Нови Зеланд, Аустралија. Знам да волите да слушате „Ролингстонсе”, али сад не можете да путујете на те концерте…

То није страшно. Заиста сам у младости могао да узмем ранац, купим карту за лоукост лет и одем на концерт „Ролингстонса” у Италију. Остала су ми лепа сећања. Тога сада нема. Али зато су нам санкције послужиле као огроман покретач домаћег туризма. Посетио сам управо 30 региона Русије и знам колико се активно развија туризам. С друге стране, Русија никоме није затворила своја врата, можете слободно доћи, управо је код нас одржан Светски фестивал младих, делегације из преко 100 земаља. Важно је не закључавати врата изнутра. Ми смо отворени за свет.

Зашто су вама увели санкције?

Због гласања о присаједињењу нових региона, а претходно због признања независности Доњецке и Луганске републике.

Често говорите да је немогуће бити спреман за велики рат. СССР је покушавао да годинама, деценијама буде спреман за велики рат. Али на крају је сам себе исцрпео, уништио своју економску перспективу. Ви не желите ни да размишљате о примени нуклеарног оружја, али како суперсила попут Русије да опстане без атомске бомбе и спремности да је искористи?

Не смемо бити зачарани оптимизмом. Живимо у реалном свету у ком је нуклеарно оружје средство одвраћања од агресије других држава. Русија не сме себи да дозволи да не буде јака. Мора бити јака и имати нуклеарно оружје које ће охладити усијане главе по целом свету. Да, спремали смо се за велики рат, а изгубили економију. Русија ће бити јака онда када буде имала јаку, велику, разноврсну економију.

Не бојите се да ће због мирољубивих погледа неки бирачи помислити да нисте довољно чврсти за ратно време? Чини се да се ваши опоненти разликују само по идејама где треба да се зауставе руски тенкови. Да ли ће то бити Кијев, Лавов или можда Варшава?

Ја и у Русији ућуткујем усијане главе које прете батином Варшави и можда неком још даље. Таква реторика нема перспективу и не верујем да ће ми бирачи због тога окренути леђа. Посетио сам многе руске регионе и могу рећи да нема оних који желе велики рат у Европи. Таква могућност заиста постоји, али нико то не прижељкује. Људи желе нормалан живот у миру. Сваки рат се завршава мировним споразумом.

Многи у Европи, у Русији, у Србији сигурно, надају се да ће до мира доћи још ове године. Колико је то изводљиво и под којим условима се може постићи?

Ми то данас не можемо знати. Важно је да се промени ратна реторика и са наше и са њихове стране. Уместо тога морамо тражити компромис. Политика је вештина тражења компромиса. Можемо повећати улог, Запад ће то такође учинити, али на крају крајева, морамо сести за сто и преговарати. За преговарачким столом мораш имати чврст став и јасну визију где су твоје границе, који су услови за тебе прихватљиви. Морамо сести за преговарачки сто без претходно постављених услова.

Без претходно постављених услова, али с намером да се бране интереси своје земље?

Обавезно! Али морамо сести и преговарати.

Завршетак рата у Украјини ће донети и нови поредак, посебно у Европи. Да ли ће Русија бити у стању да одбрани своје интересе?

Сигуран сам да ће их одбранити. За мене је важно да Русија буде јака и да живи у благостању као савремена држава. За мене је то најважније.

Свима је познато да су наше земље блиске, наши народи вековима повезани нераскидивим везама…

Нераскидиве током многих векова…

Неки би желели да покидају те везе. Многи сматрају да је највећи ударац светском поретку после 1945. задат управо 1999. када је НАТО напао Србију без дозволе СБ УН. Била је то међународна агресија. Затим, 2008. године западне државе су кршећи међународно право признале тзв. Косово, иако је то неотуђив део Србије. Москва у свим међународним институцијама увек подржава став Београда…

Али и Србија је подржавала Русију, и председник Вучић такође у вези с многим питањима. Ми то јако ценимо.

Председник Александар Вучић брани свој став, политику суверене Србије, једине европске државе која није увела санкције против Руске Федерације…

Сећам се догађаја из 1999, био сам тада ђак. Сећам се како ме је то погодило. Без икаквог упозорења, без дозволе, САД су отвориле Пандорину кутију. Прекршени су сви међународни закони. Тада је почело безакоње које траје и данас. Увек смо подржавали Србију и кажемо да је Косово неодвојиви део Србије. Тада, 1999, извршен је прави злочин, који је покренуо лавину других догађаја. Сада много пажње посвећујемо афричким, латиноамеричким државама. Они виде те двоструке аршине и покушаје да се одузме суверенитет многим државама. Пратим политику председника Вучића. Он заслужује све поштовање због начина на који брани суверенитет. Србија је наш пријатељ кроз векове, имамо истоветне ставове о заједничким интересима, као и о оном што је важно за сваку од наших земаља. И ја сматрам да грешку учињену 1999. године треба исправити.

Неког српског председника који ће увести макар једну санкцију против Русије чекала би Нобелова награда. Засад се држимо. Не верујем да ће се променити наша традиционална политика слободе, суверенитета и пријатељства с Русијом. Ми смо европска држава, сарађујемо са свима, али не заборављамо традиционалне пријатеље…

Наш став је истоветан. Свака држава мора бити слободна да сама бира свој пут развоја. Друге земље не смеју да се мешају у унутрашњу политику, тим пре ако се то тиче важних питања, као што је Косово. Желим да вам се захвалим и пружим руку, јер ваш председник наставља да се бори за суверенитет и да подржава Русију. Надам се да ћемо остати добри пријатељи, да ћете ме позвати у Београд.

Срешћемо се у Београду

Кад да вас очекујемо у Београду?

После избора, свакако. За нас је важно да развијамо односе са свим државама које су спремне на то. А Србија је сигурно једна од тих држава. И сигуран сам да ћемо се срести у Београду.

Бојан Билбија