Међународне односе треба градити пре свега на комуникацији и изјаве о томе да званични Београд наводно треба да прекине преговоре са косовским Албанцима у суштини су деструктивне. Овај став изнео је доцент факултета за међународне односе Санктпетербуршког државног универзитета, експерт за Балкан Јевгениј Колосков.


„Позиција која се заснива на томе да не треба водити дијалог са косовским Албанцима у значајној мери је Београд довела у ситуацију у којој се данас налазиˮ, истиче експерт, говорећи о историјском периоду од 1989. до 1999. године, када власти Југославије нису биле спремне да воде преговоре са Албанцима на Косову.


Осим тога, садашњи покушај да се комуникација прекине значајно би пољуљао поверење које страни партнери имају у српску страну, тврди он.
„Како сматра већина истраживача – и у томе се слажем с њима – Косово је фактички на неки начин већ признато, мада се не може говорити о пуном међународном признању нити о томе да Београд Приштину види као равноправног учесника дијалога. Србија, ипак, има за циљ евроинтеграцију и косовско питање ће у сваком случају морати да решаваˮ, каже овај експерт.


По мишљењу Јевгенија Колоскова, генерална оријентација ка дијалогу већ постоји и не може се изменити на такав начин да дође до прекида контаката. Експерт такође подсећа да је дијалог између двеју страна већ био прекинут. У новембру 2018. године тадашњи косовски „премијерˮ Рамуш Харадинај наредио је да се уведу царине на робу из Србије у вредности 100% и преговори су били замрзнути све док та одлука није укинута на пролеће 2020. године.„А ипак је било јасно да се ради о игри чији је циљ да се стекне извесна предностˮ, сматра стручњак.


Најзад, ако нека од страна покуша да уништи преговоре, она неће избећи притисак међународне заједнице, која ће је натерати да се врати за преговарачки сто. А у том случају Србија би сигурно имала шта да изгуби.
„Ако причамо о Београду, ЕУ и САД могу да прекину помоћ Београду и замрзну економске пројекте у којим Србија учествујеˮ, рекао је Јевгениј Колосков.

На прекиду дијалога између Србије и Косова, подсетимо, инсистирају одређени представници српске опозиције, као и неки руски експерти, који, међутим, не нуде алтернативна решења. Такође, како истичу аналитичари, званични Београд полази од тога да без формулисања конкретног предлога који би одговарао интересима државе никаквих преговора са опозицијом по косовском питању не може бити.