Улазак Северне Македоније у НАТО даје додатан подстицај јачању веза Москве и Београда, изјавио је старији научни сарадник Института за славистику Руске академије наука Петар Искендеров за лист „Известија“. 

„Главни војно-технички партнер Русије на Балкану је Србија. Пријем Црне Горе и Северне Македоније у НАТО може постати својеврсни подстицај Београду и Москви да повећају сарадњу да би Србија могла да парира суседима у војном плану“, рекао је Искендеров.

Искендеров иначе не сматра да улазак Северне Македоније у НАТО представља било какву претњу по руске интересе. Међутим, према његовим речима, у Бриселу не сумњају да ће раније или касније у НАТО ући и Србија и БиХ. 

„Тренутно НАТО треба да покаже да поседује могућности ширења, да јача контролу над тако стратешки важним подручјем као што је Балкан. Посебно имајући у виду финансијске спорове који су се интензивирали у последње две године између америчких и европских чланица НАТО-а“, каже руски експерт.

Балканско полуострво је важно и због тога што се одатле лако може контролисати источни део Средоземног мора и Блиски исток, посебно Турска, Иран и Сирија, додаје Искендеров.