Војна вежба која ће бити одржана од 30. августа до 8. септембра на Косову OPREH Level II има за циљ не само застрашивање Срба и дестабилизацију ситуације у региону, иако КФОР изјављује да је вежба рутинска. Она уједно крши резолуцију 1244 СБ УН, наглашавају експерти.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша изјавио је за „Политику“ да се вежба изводи месец дана пре локалних избора на Косову и њему изгледа да је она заправо припрема за смиривање ситуације уколико би дошло до немира и покушаја потпуног отказивања послушности северног дела Косова и Метохије. Бериша каже да се очекује да ће у једном тренутку север отказати послушност Приштини, а поготово сада када се врши притисак на Србију да се угасе државне институције које функционишу на северу.

„Уколико се настави с инсистирањем на том потезу, логично је очекивати да становништво откаже послушност. Та вежба је припрема за тај сценарио, а уједно је и начин притиска на српско становништво и демонстрација моћи”, наводи Бериша. Он додаје да ће у овој вежби сигурно учествовати и косовске безбедоносне снаге.
Бериша је подсетио да је ово трећа вежба која је одржана на територији КиМ од појављивања нон пејпера, односно незваничног документа који предвиђа прекрајање граница на Балкану.

Пуковник Контраобавештајне службе у пензији Љубан Каран објашњава да све вежбе НАТО-а које су одржане ове године, али и претходних година на Балкану, нису део уобичајених активности и за Србију представљају ризик.

Експерт је подсетио да је пре неколико месеци реаговао и Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије, који је упозорио да „коришћење територије КиМ за извођење мултинационалних војних вежби није у складу с мандатом Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација”, чиме се, према оцени овог одбора, директно нарушава статусно неутрална позиција Кфора.

Љубан Каран додаје да се хибридна операција одиграва паралелно на КиМ и у РС. Притисци су синхронизовани и потпомогнути новим покушајима сатанизације српског народа који се опет оптужује за геноцид.

Професор Факултета за међународну политику и безбедност Илија Кајтез каже да је циљ ове вежбе НАТО-а супротстављање „малигном утицају Русије”, као и Кини, чији интерес за Европу расте, будући да Србе виде као „мале Русе”.

„На сцени је једно геополитичко надметање које се, нажалост, веома често ломи преко наших леђа. У том контексту шаље се порука Србији и нашем руководству да НАТО стоји иза лажне државе Косово и косовских безбедносних снага које убрзано претварају у војску. Реч је о синхронизованој акцији западних центара моћи према нашем народу“, истиче Кајтез. „У том контексту треба посматрати све активности, укључујући војну вежбу на КиМ, као и покушаје да се челни људи Републике Српске лове због ’вербалног деликта’ који је увео Инцков закон”, каже „Политикин“ саговорник.

На данашњи дан самопроглашено Косово не признају 95 од 193 држава чланица УН, међу којима Русија и Кина, као и пет држава Европске уније.

Фото: instagram KFOR