– Сада је, после гаса који стиже из Русије у Србију, много лакше чекати будућност! Не само због тога што ћемо се са мање новца грејати и добити „јефтинију“ економију. Много важнији ће бити психолошки ефекат који тај цевовод производи и што ће коначно Србија и физички бити везана за Русију – каже прослављени српски режисер Емир Кустурица, коментаришући вест о пуштању у рад гасовода „Балкански ток“, којим гас из Русије, преко Турске и Бугарске од јуче већ стиже до Србије.

– Прошлост је на нашем тлу тако често трпила војничку чизму, стројевим кораком су улазили у Београд, кад год су могли засипали нас бомбама, разарањима, на крају, све то највише ради крајњег циља и пута који је водио на Блиски исток. Велика сила је грабила да овлада пољима нафте и гаса. Путеви небески јесу у међувремену промењени, најчешћи превозници људи и роба су авиони, али су гас и течно злато увек имали друкчији транспорт.

Ево једног разлога да се уместо тенкова који јуре на југоисток у пљачку, прослави путања цевовода и гаса који нам стиже и смањује могућност понављања старе приче. Уместо војничке чизме која гази на југоисток да би се домогла богатства са Блиског истока, цевовод са Далеког истока поред топлоте повећава шансе да нас мимоиђе права окупаторска чизма! – каже Кустурица.