Рускиња Марија Пантелић, аутор популарног блога о српском језику за Русе „Живой сербский“, у једној од својих објава дотакла се, како она каже, „болне“ теме: какве асоцијације код Руса изазива Србија?

Блогерка каже да често сарађује са људима који не знају ништа о Србији, и она сваки пут мора укратко да исприча о Србији и њеном народу и да буквално у две фразе укаже на све стереотипе.

Марија признаје да се за 12 година живота са Србима њен утисак о овом народу постепено мењао.

„Сигурна сам да свако од вас има познанике који имају своје асоцијације у вези Србије, ваши чланови породице већ друге асоцијације, а ви нешто треће“, пише она.

Марија Пантелић издваја три главна стереотипа о Србима која су Руси прихватили:

„У Србији је рат“.

„Срби су Роми“ (сами Срби за тај стереотип криве Кустурицу и његове филмове).

„Српски народ је сиромашан народ“.

„Ова мишљења су исто толико тачна као и то да медведи шетају руским улицама, да сви Руси свирају балалајку, да су сви мушкарци у Русији алкохоличари, а жене ‘Наташе’“, иронично коментарише Марија Пантелић.

Занимљиво је видети на какве асоцијације указује Sociation.org – пројекат који претендује на то да постане највећи руски веб-речник асоцијација.

Дакле, реч „Србија“ даје следеће асоцијације: Југославија, Косово, Тесла, Јован, рат, Кустурица, бомбардовање, шљивовица, Словени, пршут, Гојко Митић.

Асоцијације уз реч „Срби“ су следеће: Југословени, Словени, Хрвати, Југославија, Јован, Црна Гора, рат, Београд, браћа, коло.
Сама ауторка блога дефинише Србе следећим појмовима: људскост, Човек (великим „ч“), породица, љубав према деци, висока емоционална интелигенција, „богови нетворкинга“, гостопримство, љубав према Русима.

Маријини читаоци су радо написали какве асоцијације код њих изазива Србија. За једне су то, пре свега, познати Срби: Никола Тесла, Емир Кустурица, Горан Бреговић. За друге је то слана, љута и укусну храну, посебно јела од меса и паприка, као и ракија и кафа.

Маријини читаоци су навели следеће позитивне ствари које карактеришу Србе: православље, поштовање традиција, породица, пажња према трудницама, љубав према деци, тврдоглави патриотизам, сигурност, топла и пријатна клима, прелепа природа и градови, високи и лепи мушкарци, љубазност, друштвеност, емпатија, уживање у животу и љубав према Русима и Русији. Без негативних коментара такође није прошло, мада негативних је неупоредиво мање: незапосленост, све је ишарано графитима, пуши се на сваком кораку, неодговорност, све је успорено, ваздух у највећим градовима је јако загађен.

А шта ви о свему томе мислите?