„Србија ће једном морати да одлучи с ким ће ускладити своју спољну политику – Европском унијом или Русијом“, изјавила је у интервјуу за „Глас Америке“ Виола фон Крамон, посланица Европског парламента и представница немачке партије „Зелених“ у представничком телу Европске уније.

По њеном мишљењу, свака држава има право да сама доноси одлуке о својој спољнополитичкој оријентацији, па и Србија није изузетак.
„Сасвим је у реду ако спољнополитички Србија жели да се усагласи са Русијом“, рекла је Виола фон Крамон, али истакла да су српске власти изабрале чланство у ЕУ као један од циљева своје званичне државне политике.
„То није лако разумети“, рекла је посланица Европског парламента, подсетивши да је Србија гласала против резолуције УН у којој се тражи од Русије да што пре прекине „привремену окупацију“ Крима. 
Солидарност Србије са Русијом је разочаравајућа, сматра фон Крамонова.
„Ускраћивањем подршке резолуцији Уједињених нација у деликатном случају Крима супротстављате се западним партнерима и НАТО алијанси. Толико је очигледно да је Русија прекршила међународно право и то прихватају готово све државе. Дакле, нема потребе да Србија показује солидарност са Русијом. И то је разочаравајуће. Како је на таквим основама могуће изградити поуздане односе“, пита се Виола фон Крамон.
Подсећамо да се раније сазнало да ЕУ до краја године не намерава да отвори нова поглавља у преговорима о чланству Србије. Српски медији су тај процес већ назвали „европском ноћном мором, а не сном“. Поред тога, постоје разлози да се верује да нова америчка администрација намерава да изврши притисак на ЕУ и Србију поводом признања независности Косова, на шта је председник Вучић раније упозоравао.