Док Русија тек почиње да се навикава на тешке услове новог времена, Србија већ скоро месец дана живи у самоизолацији због епидемије COVID-19. У Србији од 15. марта нема окупљања на јутарњу кафу у кафићима. Власници паса који су навикли да разговарају са комшијама док шетају са кућним љубимцем сада могу да изведу пса на само 20 минута и не даље од 200 метара од куће. Пензионерима је углавном забрањено да напуштају своје домове због претње од заразе смртоносним вирусом. Међутим, ова и друга ограничења која су променила живот целог српског народа, нису сломила његов дух. „Балканист“ је разговарао са Србима о томе како доживљавају изолацију и шта могу посаветовати Русима.

Вежбајте да будете родитељи

Миљан Дамјановић, шеф београдског одбора Српске радикалне странке, пре свега је отац велике породице. Његове скице из живота на страници друштвене мреже ће вас натерати да се гласно смејете и развеселити и најтужније. 

„У свакој тешкој ситуацији постоји нешто светло и добро. Морате чувати добро расположење и строго се придржавати савета лекара. Моја супруга је на четвртом месецу трудноће, ћерка Емилија има четири године, а син Миливоје шест. Седимо код куће, играмо фудбал у ходнику, шах, друштвене игре, читамо бајке, цртамо. Од дечје собе смо направили играоницу и дозволили деци да раде све што им падне на памет. На пример, да цртају по зидовима“, каже Миљан Дамјановић.

Миљан Дамјановић је и одличан кувар.  „Кувамо заједно, деца воле да учествују у томе. Објашњавамо им које витамине има одређено поврће па их затим не треба наговарати да нешто поједу. У кући влада добра атмосфера, то је сада веома важно“, каже Миљан.

„Постао сам волонтер кризног штаба у свом крају, викендом испоручујемо храну грађанима којима је потребна помоћ“, каже млади политичар.

Дресирајте кућног љубимца

Драгана Радосављевић је велики навијач Партизана, али сада су отказане све утакмице па све време проводи код куће са децом. Нажалост, епидемија је озбиљно утицала на живот њеног сина Огњена, који је чекао да му дође млада из Русије. Венчање су морали да одложе. Али Радосављевићи су оптимисти. 

„Обично гледамо филмове или играмо карте. Ћерка ради, а Огњен студира. Пса Мирка пуштамо из улаза на 20 минута, а ми не излазимо. Мирко је одличан, враћа се чим га позовемо“, каже Драгана. 

„Раније или касније све ће се ово завршити, а ми ћемо прославити крај карантина. У међувремену, редовно се сунчамо на балкону, јер кажу да сунце убија вирус. Шаљемо те зраке и братској Русији. Држите се, скоро ће лето“, шаље поздрав Русима Драгана Радосављевић. 

Сетите се својих путовања

Иван Младеновић из Шиде је познат широм Србије. Бициклом је пропутовао пола планете. Посетио је и Русију, где се заљубио у руска села. Недавно је такође на бициклу обишао целу Африку. 

„Вратио сам се из Африке и одмах доспео у карантин. Седим код куће већ 20 дана. У почетку је било тешко поднети све то после слободног кретања по Африци. Али ништа се сада не може учинити. Одлучио сам да наставим са тренинзима у дворишту. Трчим на тренажеру, сећам се својих путовања и планирам нова. Желим да напишем књигу о томе како сам возио бицикл до Кине. Желим браћи Русима стрпљење и снагу да превазиђу ову несрећу. Велико хвала Русима што су нам помогли у тешким временима“, каже Иван Младеновић.

Иначе, у изолацији Иван је научио да пече питу са сиром. 

Не заборављајте да свирате

Дамир Савковић је београдски инжењер и виолиниста у ресторану на Скадарлији. Али ресторан сада не ради, а Дамир свира код куће.

„Седимо код куће, гледамо филмове, играмо друштвене игре и трудимо се да не гледамо вести. Син и ја вежбамо џудо и прати ме на гитари. Поручујем свим Русима да их гостољубиви ресторани у Београду чекају са задовољством када епидемија прође.“ 

Помозите родитељима

Роману Царан знају све филмаџије на Балкану. Ниједно снимање филма није комплетно без ње. „Хотел Београд“, „Јужни ветар“, „Балканска међа“ и многи други филмови снимљени су уз учешће некада познате мачевалке. Романа такође игра у позоришту. Сада живи са родитељима у Зрењанину и нада се да ће после карантина неко снимити филм о томе како су Србија, Русија и цео свет победили смртоносни вирус.

Дмитриj Лане

„Дошла сам код родитеља на пар дана а остала цео месец. И не жалим због тога. Они имају преко 65 година, пензионери не смеју да излазе, па идем у продавницу по намирнице и воду, јер вода овде није добра за пиће. Трудим се да будем корисна. Тата по цео дан штампа пластичне заштитне маске за зрењанинске лекаре на 3Д штампачу. Јуче су он и његови пријатељи предали лекарима јубиларну шестоту маску. Јако сам поносан на свог оца“, каже Романа Царан.

Она сада мора трипут више да се бави спортом јер њена мама веома добро кува. 

„Да није тренинга, већ бих се котрљала по стану као лопта. Вежбам свакодневно и спремна сам да сутра одиграм главну улогу у неком акционом филму“, смеје се девојка. Романа подсећа Русе да се скоро сви филмови увек добро заврше. 

Бавите се спортом

Томислав Митровић је српски каскадер и „краљ ватре“, како га зову европски филмски продуценти. Сада проводи време у својој викендици на обали Дрине.

У карантину он не губи време. Свакодневно тренира. Вежбе које он ради су једноставне и могу се поновити и у стану или на балкону. 

„Пецам и гађам из лука. Моја специјалност су трикови са ватром и то ми сада фали. Зато једном недељно ‘палим’, односно печем јагње“, смеје се српски каскадер. 

„Јако бих волео да се вратим у Русију и учествујем у снимању неког филма. Држите се, браћо, сачувајте снагу тела и духа. И хвала вам на помоћи коју сте нам послали кад нам је најпотребнија“, каже Томислав Митровић.