У Београду ће се 27. и 28. септембра 2021. године одржати Осми дани руског дечјег филма у Србији „Бајке детињства“. Главни организатори ове манифестације су град Београд, позориште младих „Дадов“, руска компанија „Вифсаида“, Српско оделење Међународног фонда јединства православних народа и компанија „Балкански путник“. Организацијску подршку пружају Амбасада Руске Федерације у Републици Србији и Руски дом у Београду.

Манифестација „Бајке детињства“ се редовно одржава још од 2013. године. Мада повремено мења свој назив у зависности од времена трајања – „Дани“ или „Недеља“ руске дечије кинематографије – свих ових година представља јединствен догађај који промовише руску националну кинематографију деци других држава, а у Србији то је већ постао познати бренд.

Ове 2021. године град Београд је храбро предложио организаторима да са пројекцијама поново изађу пред публику тако да је за веома кратко време формиран квалитетан биоскопски програм. Компанија „Балкански путник“ је уз помоћ филмског студија „Сојузмултфилм“ припремила низ емисија под називом „Сојузмултфилм на Балкану“, а „Бајке детињства“ су их љубазно позвале код себе у госте. Млади гледаоци имаће прилику да погледају нове филмове овог реномираног филмског студија, који ове године слави 85 година постојања. Уз музику Максима Дунајевског и Александра Зацепина биће приказане посебне епизоде серијала „Тајне медене долине“, „Авантуре Пеће и Вука“, „Карирана Зебра“, „Наранџаста крава“ као и филм Сергеја Струсовског „Избирљиви миш“. Посебан поклон за студенте филолошког факултета Београдског Универзитета биће пројекција филма „Хофманијада“ у режији Станислава Соколова чији је аутор анимација Михаил Шемјакин.

Гости Дана дечијег филма ове године биће певачица, лауреат низа међународних такмичења Олга Масаљскаја и директор Одељења за културне пројекте студија „Сојузмултфилм“ Павел Шведов.

Специјалан догађај који ће се обележити током ових биоскопских дана биће 50 година Чебурашке. Свечана пројекција свих епизода овог филма биће одржана у Русоком дому у Београду. Чебурашку и његову дружину могу погледати одрасли и деца, која уче руски језик.

„Дани руске дечије кинематографије из године у годину постају све популарнији, чак последњих година у разним градовима почињу да се појављују и „пиратске“ копије руских дечијих филмова, али ми успевамо да одржавамо правац и своју крепку кућицу усмеравамо на добре и бајковите балканске путеве. Као и увек, веома смо захвални граду Београду на пријему наше делегације, нашим партнерима на пружању поузданог ослонца у раду и уверени смо да ћемо оправдати поверење које нам је указано да ће деца Србије поново уживати у руској кинематографији“, каже директор фестивала, члан Савеза кинематографа Русије Филип Кудрјашов.