14. јуна у Скупштини Србије одржао се састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља у којем водећу улогу игра Русија. Русија може да понуди Србији и другим земљама Балкана конкретна решења за очување православних светиња и превазилажење проблема религиозних сукоба.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да приштинске власти директно угрожавају постојање српских православних светиња на Косову и Метохији и позвао на заштиту српског културног наслеђа које Приштина жели да искористи за стварање сопственог идентитета.

„Захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите директан је наставак насиља, које без прекида траје већ деценијама. Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције“, рекао је Дачић на састанку Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља.

Додао је да су „све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Косову и Метохији присвоји као косовско, чиме се на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на наслеђу српске и православне културне баштине“.

„Та баштина јесте угрожена, не само кроз овакве покушаје, већ и физички. О томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине“, додао је Дачић.

Председник Интерпарламентарне уније православља Сергеј Гаврилов је изразио забринутост због угрожености хришћанског наслеђа на Косову и Мехотији и изјавио за портал „Балканист“ да јачање православног фактора може бити ефикаснији инструмент од политике и економије.

„У савременом свету који је пун претњи по човечанство и цивилизацију, по наше традиционалне вредности, овај догађај данас је крајње важан, јер формирање новог модела будућности, модела међународних односа, модела развоја држава на православним вредностима, хришћанским вредностима када говоримо о целој Европи, вредностима које су основане на равноправности, солидарности, мислим да је то алтернатива постојећем начину који води у пропаст“, рекао је Сергеј Гаврилов.

„Важно је да је овај сусрет одржан у време када долази до заоштравања свих противречности, до трке у наоружању које нас доводи на границу пропасти, у време пандемије, пораста америчке агресије, пораста либералног глобализма који уништава не само разлике међу народима, културама већ и све темеље на којима се развијало човечанство. Зато сви који мисле о будућности, о судбини својих држава, култура наћи ће излаз у нашем уникалном искуству. Ми имамо сада троструки задатак. Да спречимо раскол у православљу, да заштитимо слабе православне дражве, пре свега на Балкану и да дамо до знања елити и православној заједници да смо солидарни“, рекао је Гаврилов.

Он је истакао да Интерпарламентарна скупштина православља може да помогне Србији. „У периоду пандемије само православна друштва су била динамична и одговорила на изозове времена. Добровољци су помагали сиромашних земљама са вакцином. Србија може да рачуна на нашу организацију као на озибљну снагу. Србија није сама, и није само са Русијом. Данас су се сви православни народи изјаснили да питање геноцида на Косову и Метохији није локални проблем. То је покушај косовских Албанаца да препишу светску историју, да ударе по јединству православља и зато ми морамо оштро реаговати“, рекао је председник Интерпарламентарне уније православља Сергеј Гаврилов.