Пре пет дана на Брњачком мосту на језеру Газиводе појавила се табла која говори на енглеском језику да је то Трампов мост и транспарент на којем се Срби захваљују америчком председнику што им је донео мир. 

Видео прилог о томе приказала је новинска агенција Kosovo Online, а затим су на интернету започеле жестоке расправе о могућем новом имену језера у част америчког председника. 

Брњачки мост једно је од обележја општине Зубин Поток на граници Косова и Метохије и централне Србије. Висећи мост, необичан за овај планински пејзаж, дужине око 120 метара, међу мештанима је познат као мост Николе Љубичића — чувеног генерала Југословенске народне армије, који је у доба СФРЈ иницирао изградњу овог моста.

Према речима градоначелника Зубиног Потока Срђана Вуловића, градска управа није упозната са иницијативом за преименовање Газивода, а не знају ни ко је поставио транспаренте. 

Одакле су се транспаренти појавили?

Након потписивања споразума у ​​Вашингтону, специјални изасланик председника Трампа Ричард Гренел у једном од својих бројних интервјуа рекао је да је током разговора постављено питање како назвати језеро Газиводе, јер га Албанци зову Ујмани, а Срби Газиводе. 

„Тамо постоји језеро. Можда не бих требао ово да говорим, јер би се неко на Косову или у Србији могао наљутити,али већи део језера је на Косову, а мањи у Србији. Када смо покушали да пронађемо решење које би обе стране довело до економске сарадње, једна од тачака о којој смо разговарали био је проблем језера, јер тамо се могу створити радна места“, рекао је Ричард Гренел.

Док су Сједињене Државе указивале на економске могућности, делегације Косова и Србије су се препирале око тога како назвати језеро, додао је Гренел. Он је рекао да је предложио да се у званични документ уврсте и албанско и српско име, али то је, како тврди, наљутило обе стране.

„Наставили смо да изговарамо два имена и ниједној страни се то није свидело. Таква борба за речи и симболику, као што сам рекао двојици лидера, не даје људима могућност да плаћају рачуне, не даје им храну: ‘Ако наставите да се борите за симболику, придеве, глаголе, именице, нећемо напредовати. Оставите ове ствари по страни и усредсредите се на економију’. На крају су престали да се препиру, а ја сам у шали рекао: ‘Ако се не слажете са именом, можемо га назвати Трампово језеро“, испричао је Гренел. 

Новинари са северног дела Косова, који су фотографисали и снимали мост, потврдили су за наш портал да су транспаренте качили Срби, међутим нису желели да се представе и одговарају на питања. 

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је иницијативу локалних становника. Рекао је да разуме реакцију Срба са Косова и Метохије, који су поставили транспаренте у знак захвалности америчком председнику Доналду Трампу јер су од других америчких председника и администрација „доживели лоше ствари“.

 
„Наши људи на Косову воле Трампа јер су доживели много лоших ствари у време његових претходника. То је била људска реакција, у Србији постоји такав став према Трампу и он је искрен. Срби на Косову и Метохији се надају, они чекају добара сигнал. Речено им је да ће се наћи начин да се подели енергетско богатство Газивода, јер досад нису добили ни један киловат. Чињеница да су поставили транспарент за мене је људска реакција. Они су то сами урадили“, закључио је Александар Вучић.

Фото: TVMost