Најпознатији филмски Индијанац на територији бившег СССР-а, српски глумац Гојко Митић је пре него су затворене многе границе Европе боравио на Чукотки као члан жирија филмског фестивала „Златна врана“. Успео је да се на време врати у Немачку где стално живи али и да одговори на пар питања дописнику руског листа „Комсомољскаја правда“.
 
На питање да ли се боји вируса 79-годишњи Гојко Митић каже да не верује да ствари стоје тако лоше како се говори.

„Влада хистерија. Али и од грипа сваке године умире огроман број људи и ми се нормално према томе понашамо јер смо навикли. Мислим да вируси нису страшни за човека са јаким имунитетом“, каже Гојко Митић.
А кад се болест већ појавила касно је бавити се спортом, додаје он.

„Спортом се треба стално бавити и бити у доброј кондицији. Ако је реч о храни, ја никад не претерујем, једем тачно онолико колико ми треба.

Спортом се увек бавим. Треба се сваког дана што више кретати, то је важно. У Берлину возим кајак, као овде на Чукотки дечаци. Живим крај реке. Ако идем по намирнице, идем пешке, не колима. Ако идем код пријатеља који живи на неком високом спрату не чекам лифт, пењем се степеницама. Сваког се јутра туширам хладном водом.“

На питање како је снимао сцене пушења луле мира, Гојко Митић одговара да му је то било најтеже у каријери.

„Дуван је ужасна ствар. За мене је било најтеже да снимам сцене пушења. А још смо понављали по 20 пута да би изгледало природно. Никада у животу нисам пушио. Баба ме је тако научила. Рекла ми је, погледај како су асфалтирали пут, ако будеш пушио, плућа ће ти бити исте боје као асфалт. То ми се учинило невероватно страшним“, каже Гојко Митић и додаје да већ годинама ни кап алкохола не пије.

Упитан да ли му се допадају савремени холивудски блокбастери он каже да су сви амерички филмови са политичком подлогом.

„Американци стално траже непријатеље, чак и на екрану морају стално с неким да се боре и неког да побеђују.“

Гојко Митић је недавно поводом приказивања филма „Балканска међа“ посетио и Донбас.

„Било ми је занимљиво да видим шта се тамо дешава. Стално слушам вести, читам о ситуацији на интернету, али сасвим је друго када видиш све то својим очима. Нисам могао да верујем да тамо брата брат убија. А видео сам толико рушевина… Коме то треба? Разговарао сам са обичним људима који једноставно не схватају шта им се догодило и зашто“, каже легендарни српски глумац.

Фото: dan-news.info