Руски дом у Београду био је домаћин презентације књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића на руском језику посвећене овом граду.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов, који је већ успео да прочита „Књигу о Београду“, упоредио је главни град Србије са глумицом која, упркос годинама, наставља да шармира своје обожаваоце.
„Видим да је портрет Београда у рукама заљубљеног човека, хирурга који се пажљиво бави лепотом ове глумице“, рекао је Јевгениј Баранов.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко подједнако је високо похвалио књижевно дело Горана Весића.

„Не могу да кажем да добро познајем Београд, али из књиге Горана Весића сазнао сам о граду много више него што сам чуо од грађана шетајући улицама српске престонице. Горан Весић је веома талентован. Схватио сам то чак и кад смо с њим разговарали о руско-српским односима. Аутор ове књиге је одговорна особа, предан је свом послу и воли град — заиста је заљубљен у њега. Он је одговоран за добробит главног града и његових становника, тако да је овај успех очигледан“, рекао је Александар Боцан-Харченко.

По његовом мишљењу, књига може да постане порука московским властима: тамо би могли да следе пример заменика градоначелника Београда и пишу књиге о Москви.

Амбасадор је такође истакао заслуге Горана Весића у очувању сећања на Русе који су у различитим периодима историје дали животе за српску престоницу. Дипломата је подсетио да је Весић био тај који је улагао напоре за Вечну ватру у Београду, као и за споменик архитекти Николају Краснову, који је пројектовао многе зграде у Београду.
„Захвални смо на пажњи коју је Горан Весић у свом раду посветио улози беле емиграције у Белом граду“, нагласио је Харченко.
Заиста, у Београду су сачувани многи руски трагови и аутор књиге посебно наглашава ту чињеницу.

„Велика миј је част што сам добио прилику да своју књигу на руском језику овде презентујем и прикажем јавности. То је доказ да Руска Федерација цени све што у Београду радимо на развоју наших односа. Од тренутка када сам ушао у градску управу, наша прва одлука била је да отворимо споменик Николају Другом, коме смо неизмерно захвални на помоћи у Првом светском рату. А руска емиграција, која је у то време стигла у Београд, помогла је у обнови земље и надокнадила наше губитке у том рату. Београд припада свима који су на њему оставили трага и зато је наш град тако велик. Волим Београд, желим да сачувам његову славну историју и истовремено га учиним модерним и лепим“, рекао је Горан Весић, захваливши се свима који су му помогли да напише и објави књигу.

Како је рекао министар Ненад Поповић, који је, између осталог, одговоран за развој односа Србије и Русије, појавом „Књиге о Београду“ Срби више немају дилему шта да поклоне својим руским пријатељима.