НАТО агресија на бившу Југославију 1999. године је страшна лекција која не сме никада да се понови, рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко приликом посете изложбе „Одбрана 78“ у Музеју града Београда. Мултимедијална и интерактивна поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом 24. марта 1999. без одобрења Савета безбедности Уједињених нација. „Одбрана 78“ је посвећена страдалим припадницима војске, полиције, цивилима, међу којима је било и мноштво деце. 

„Мишљења сам да сваки примеран и поштен човек мора да посети овај музеј. Поставка је сведочанство велике храбрости, несаломивог духа, издржљивости српског народа, и истовремено страшна лекција за човечанство. Лекција из које се изводи један закључак: овако нешто не сме да се понови. Вечан спомен свима који су дали животе за слободу Југославије, своју родну груду. Нико није заборављен и ништа није заборављено“, изјавио је Александар Грушко, а преноси ТАСС. 

У књизи утисака он је поред осталог написао: „Агресоре на стуб срама! Вечан спомен палим херојима!“

„Хвала вам велика што сте ми омогућили да видим ово. Хвала вам што на овај начин чувате сећање“, обратио се заменик руског минстра спољних послова организаторима изложбе. 

Александар Грушко је посетио Србију уочи предстојећег састанка председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина у Сочију 4. децембра, што ће бити њихов трећи овогодишњи сусрет.

Вучић је приликом разговора са Грушком изразио задовољство динамиком сусрета високих званичника Србије и Русије, а Александар Грушко је пренео председнику Србије поздраве Путина, премијера Дмитрија Медведева и министра спољних послова Сергеја Лаврова. 

Председник Вучић је захвалио Русији за разумевање српских државних и националних интереса, као и за активну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, посебно у међународним организацијама.

Приликом састанка руског званичника са српским српским министром спољних послова Ивицом Дачићем констатовано је са обе стране да две земље имају „контакте без преседана на највишем политичком нивоу“, као и да је „ткиво политичког дијалога Русије и Србије веома јако. 

На званичној вечери која је приређена у част руског госта Грушко и Дачић су се присетили некадашњег државног празника бивше Југославије — Дана Републике, те засукали рукаве и правили чварке и кобасице, да би затим и дегустирали српске специјалитете. 

Грушко у Србији спремао и чварке

Грушко у Србији спремао и чварке

Опубликовано Sputnik Србијa Пятница, 29 ноября 2019 г.

Фото — predsednik.rs