Русија инсистира на испуњавању обавеза Приштине према Београду, а пре свега, ово се тиче стварања Заједнице српских општина.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је ово у коментару за потал „Балканист“, одговарајући на питања о новој рунди преговора о Космету која се одржала ове недеље у Бриселу. Дијалог под покровитељством ЕУ је и даље неуспешан.

„Наш став остаје принципијелан, заснован је на међународном праву и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Питање није где водити преговоре, већ са каквим ставовима стране долазе на те преговоре“, рекао је Александар Грушко.

Он је приметио да Приштина започиње дијалог иако није испунила претходно преузете обавезе предвиђене Бриселским споразумима.

„Сасвим је очигледно да се не примењују претходно постигнути споразуми, које је Русија својевремено подржала, а који би омогућили прелазак на решење које одговара и Београду и Приштини. Ово се пре свега тиче стварања Заједнице српских општина на Косову и многих других аспеката, где је српска страна заиста показала жељу и спремност да иде напред, у интересу свих људи који живе на Косову и Метохији“, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације.

Руски дипломата је навео пример мултинационалне Русије, где представници најразличитијих народа и религија живе у миру. Према Александру Грушку, руски модел друштва могао би да постане пример за Балкан.

„Русија је пример мултинационалног друштва. Ако говоримо о Балкану, онда полазимо од претпоставке да би коначна слика онога што бисмо желели да видимо у овом региону подсећала на Руску Федерацију. Када сте очували и разлике – културне, верске – и узајамно поштовање. Али за то је неопходно престати са геополитичким играма и условима вештачког избора у којима су данас земље региона“, рекао је руски дипломата.

Грушко је скренуо пажњу на груб начин на који се колективни Запад бори за своје интересе на Балкану.

„Један од тешких момената (успут, ово је такође био предмет преговора), који додатно заоштрава ситуацију у региону, јесте то да Запад данас заправо најављује почетак новог периода свог историјског развоја у покушају да уједини све ресурсе супротстављајући се остатку света. Кина је проглашена геополитичким противником, о Русији нећу ни да говорим… Неко је избројао да се у заједничкој изјавио после НАТО самита Русија спомиње 63 пута. Ако уклонимо све ове пасусе из те изјаве, шта ће остати? Стога је наш председник био потпуно у праву када је рекао да је ово реликт хладног рата и да, нажалост, тако и остаје, и старе безбедносне методе се преносе на савремени свет, који захтева потпуно другачије приступе . Он [свет] постаје полицентричан. Видимо да глобалне претње постају све оштрије за све чланове међународне заједнице. То захтева удруживање напора, а не поделу, и сигурно не крсташке ратове у којима Русија ни на који начин неће учествовати“, закључио је заменик министра спољних послова Руске Федерације.

Током посете Београду, Александар Грушко састао се и са председником Србије Александром Вучићем, председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Према речима српског лидера, састанак са замеником руског министра спољних послова протекао је у пријатељској атмосфери. „Сјајан састанак. Уверен сам да ћемо наше врло блиске односе и даље развијати. Друг се у невољи познаје“, написао је Александар Вучић након састанка са замеником министра спољних послова Русије.

Грушко је током посете Београду положио цвеће на споменик Вечној ватри.