Партија Мила Ђукановића доживјела је још један убједљив изборни пораз у Херцег Новом, најзападнијем граду црногорске обале. На јуче одржаним локалним изборима освојила је тек 21%, односно око 3600 гласова, тј. око 1400 мање у односу на парламентарне изборе у августу прошле године.

У Херцег Новом, граду у ком је подршка фракцији Мила Ђукановића никада није прелазила 30%, пораз на изборима био је предвидив и очекиван. Без обзира што је предсједник Црне Горе активно учествовао у кампањи, ДПС је на политички маркетинг, билборде и теренски рад ангажовао знатно мање ресурса него раније.

Ако је пораз Ђукановића у Херцег Новом био апсолутно предвидив, много више непознаница представљао је распоред гласова унутар странака које конституишу нову већину на нивоу Црне Горе, односно групација које су претходне 4 године вршиле власт у граду. Највише гласова, као и прије 4 године, остварила је листа Демократа, која је освојила око 1000 гласова више него на парламентарним изборима у августу. Овај резултат показује да је локални лидер Демократа Стеван Катић знатно популарнији од Алексе Бечића и Бориса Богдановића, персонификација ове фракције на нивоу Црне Горе.

Релативно лош резултат,19%, остварила је колаиција за «За будућност Херцег Новог», чији су гласачи из августа подијелили се између локалне Новске листе, која је освојила такође 19% и Праве Црне Горе којој је припало 4,4% гласова. Нема никакве сумње да ће нови-стари градоначелник Херцег Новог остати Стеван Катић, једина је непознаница да ли ће будућа локална власт бити конституисана на исти начин као прије 4 године, или ће Коалицију «За будућност Херцег Новог» замијенити фракција УРА којој је на синоћ одржаним изборима припало нешто преко 7% гласова.

Одзив на локалним изборима у Херцег Новом био је за више од 2000, односно 9% слабији него у августу, што показује да грађани Црне Горе постају мање заинтересовани за политику и честе изборне процесе.