Бивши министар одбране Хрватске Анте Котромановић је коментарисао јачање војног потенцијала Србије, која се последњих година добро наоружала. 

„Србија је војно јача од нас откад је Вучић председник“, закључио је Котромановић. „Да сам још министар, сматрао бих то својим личним поразом“. 

Треба подсетити да се Котромановић као министар одбране Хрватске истакао својим радикалним антисрпским изјавама. 

Хрватска је члан НАТО од 2009. године. Србија је једина земља на Балкану која је војно неутрална, али јача своје одбрамбене потенцијале. Председник Вучић је више пута изјављивао да Србија принципијелно брани свој неутрални статус и ни са ким се не такмичи у наоружању. 

„Ми смо изабрали да сами одлучујемо о свом небу и о својој земљи и сами имамо обавезу да их чувамо. Улагаћемо новац, верујем да ћемо, не желећи да учествујемо у било каквој трци, увек моћи да гарантујемо сигурност, стабилност и мир, јер што сте јачи то ћете имати снажнија превентивна дејства на онога који мисли да би могао војном агресијом да изврши политичке циљеве против наше земље“, истакао је председник Вучић.

Ових дана се министар одбране Србије Александар Вулин састао са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком, а затим је изјавио да су стратешки односи држава и њихових оружаних снага на историјском врхунцу. Ове године ће Србија традиционално учествовао на „Међународним војним играма“ у Русији. 

Фото: srbijadanas.rs