Русија је најутицајнији бранилац националних интереса Србије. Ово је изјавио председник српског парламента Ивица Дачић, обраћајући се посланицима Државне думе Руске Федерације.

„Србија и Русија се првенствено залажу за поредак заснован на међународном праву и то су небројено пута потврдиле. У свакој прилици, а то желим да поновим и овог пута, Србија исказује велику захвалност Руској Федерацији за то што је у тешким искушењима за моју земљу поставила примат међународног права над снагом међународне силе, чиме је остала један од наших најважнијих ослонаца у глобалној политичкој арени. Данас је Русија највећи и најутицајнији заштитник српског врхунског националног интереса, који штити на међународној сцени, а то је очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије. Русија, као и Србија, верује да су Косово и Метохија саставни део Србије, а Русија је деценијама била један од најважнијих политичких стубова у борби за наше интересе у међународној арени “, цитирао је Дачића ТАСС.

Председник Скупштине Србије је истакао важност стратешког партнерства Русије и Србије. „Ми смо у Београду одлично свесни изазова 21. века и морамо им се заједнички супротставити, у најбољим традицијама нашег пријатељства које смо поносно наследили. Русија и Србија су данас много више од традиционалних пријатеља и савезника. Вама је познато да су односи две земље кренули узлазном путањом 2012. године од када Србију води коалиција Српске напредне странке на челу са Александром Вучићем и Социјалистичке партије Србије на чијем сам ја челу. Србија и Руска Федерација од 2013. године имају склопљен Споразум о стратешком партнерству, свеобухватан документ који дефинише циљеве наше заједничке сарадње. Тај споразум је формализовао већ постојеће стратешко партнерство, које се деценијама, па и вековима одвија у свим областима од заједничког интереса“, рекао је Дачић.

Председник Народне скупштине Србије је додао да Србија неће дозволити ревизију историје. „У оба светска рата српски и руски народ борили су се на истој страни. Ми изузетно поштујемо спомен-обележја погинулим руским војницима. Ми смо категорички против покушаја ревизије историје и рехабилитације злочинаца. Српски и руски народ борили су се за слободу, Срби и Руси су претрпели највеће губитке, тако да никада нећемо дозволити ревизију историје“, цитира Дачића агенција ТАСС.

У Србији постоји девет великих спомен обележја посвећених совјетским војницима. Највеће је спомен обележје у Београду где је у децембру 2020. године упаљен први Вечни пламен у Србији.

Током Другог светског рата око 8 хиљада совјетских војника погинуло је током ослобађања Југославије. Током окупације Србија је изгубила до 30% становништва — око 1,7 милиона људи. Само у Јасеновцу је убијено око 700 хиљада Срба, преноси ТАСС.

Фотографија: http://duma.gov.ru/