Јелена Пономарјова, руски политиколог, експерт за новију историју Балкана и „обојене револуције“, професор МГИМО, изнела је своје мишљење о томе шта је Вашингтон припремио за председника Србије и на шта је Москва упозорила Александра Вучића. 

„Политички простор око Србије је у задње време невероватно насићен. Питања разграничења између Београда и Приштине не могу проћи без сагласности водећих актера светске политике који су гарантовали мирно решење односа у овом делу Европе. То су Москва, Вашингтон и Брисел. Али важна су и мишљења Париза, Берлина и Лондона. У овој фази преговорима су се прикључили Москва и Вашингтон, и министар спољних послова Русије није случајно посетио председника Вучића, који ће затим путовати у Москву и Вашингтон“, објашњава Јелена Пономарјова. 

Према речима стручњака, косовско питање, које већ деценијама не може да се реши, кочи политички развој Србије. Али она ипак остаје независна и суверена држава за разлику од политичких вазала ЕУ који је окружују. 

Пономарјова подсећа како се тај процес одвија и поставља питање, да ли је то заиста потребно Србији?

„С једне стране, косовски проблем је главна кочница евроинтеграције Србије. Међутим, тачније би било рећи евроатлантске интреграције, јер на примеру осталих земаља у региону видимо да су све прво прошле кроз лонац НАТО-а и тек затим им је било омогућено да се пријаве за чланство у Европској унији. Мислим да би тако мудар политичар као што је Лавров могао лако да изведе рачуницу да би одбацивање терета територијалних питања за Србију могло значити убрзано срљањеу НАТО. И највероватније ће управо Србија бити позвана у НАТО, а не Приштина. Највећа америчка војна база ‘Бондстил’ се ионако већ налази на Косову. То је град у граду са сопственом инфраструктуром и нема потребе да се ти односи са Приштином легализују. Понављам, европска интеграција иде у пару са НАТО сарадњом, јер то је заправо евратлантска интеграција. Иако знамо за војну неутралност Србије, сам Александар Вучић је говорио да су Београду постављени такви захтеви да је лакше попети се на Еверест него их испунити. Можемо претпоставити да се поред војностратешког партнерства ради и о санкцијама против Русије, о енергетским санкцијама итд. И скоро сви руски експерти за Балкан пишу да је стварање „НАТО-Југославије“ један од стратешких задатака војног блока и Беле куће“, упозорава Јелена Пономарјова. 

Она објашњава страх српске јавности уочи преговора и притисак који се врши на председника Србије. 

„’Решење’ косовског питања плаши српску јавност чињеницом да оно може бити у интересу Албанаца и да ће директно одвести Србију у НАТО. Управо тога се боје и у Русији. Зато је важно добро промислити који су плусеви и минуси преговарачког процеса, не журити и не доносити неповратне одлуке. Мој отац, који је био совјетски и руски амбасадор волео је да понавља: Док дипломате говоре, топови ћуте. Преговори могу да трају и деценијама“, говори Јелена Пономарјова. 

Руски експерт упозорава:Вашингтон је подмукао, али Русија је уверила Србију да може рачунати на њену подршку и дала јасан сигнал светској политичкој елити да намерава да брани националне интересе Србије.

„Разумемо шта се крије иза преговора у Вашингтону. Бела кућа жели да добије потпуну слободу на Балкану, а Србија је сада последњи партизан у НАТО позадини. Ако се косовски Гордијев чвор пресече онако како Американци желе, „партизан“ ће бити поражен и мало вероватно да ће му тада помоћи „Црвена армија“. Због тога председник Руске Федерације Владимир Путин врло тачно каже да Београд и Приштина морају доћи до компромисног споразума. И веома је важно, нагласио је Сергеј Лавров, да ће Русија подржати одлуку која буде донета у интересу Београда. Ово је свестан избор, логично је да лобирамо за интересе Београда. Истовремено скрећем пажњу на чињеницу да Русија, као одговоран учесник међународних односа, признаје да сви учесници преговора могу да искажу своју тачку гледишта. Поред тога, за нас је важно да се у региону испоштују интереси историјске Русије, тако да свако померање граница треба добро извагати. Резолуцију 1244 нико не може поништити, али она може бити коригована, наравно, у верзији која би била прихватљива за Београд“, каже Јелена Пономарјова. 

Она наглашава да решење косовског проблема компликују не само историјске околности које се не могу занемарити, већ и чињеница да на другој страни преговарачког стола Александар Вучић нема равноправне противнике. Председник Србије мораће да разговара са људима који немају појма о политичкој „изградњи“ држава.

„Политички Рубикон у случају Косова пређен је 1945. године, када је после Другог светског рата југословенско руководство одлучило да забрани повратак ‘колонистима’, односно Србима, у њихов завичај, на КиМ. Тада је темпирана бомба која ће променити демографско стање на тој територији. Тада је ударен темељ за ‘државу’ Косово, која никако не може бити права држава. Тачно су написали министри Лавров и Дачић: ‘Масовно присуство криминалних елемената на Косову који су повезани са терористичким групама на Блиском истоку, пре свега у Сирији, као и са криминалним бандама на Балкану и у другим деловима Европе, сведочи о трансформацији региона са богатим историјским и културним наслеђем у јазбину криминалаца и бандита свих могућих врста’. Додаћу да су на власти на Косову терористи умешани у међународни криминал, да су њихове руке у крви до лаката и да немају појма како се управља државом. Они то једноставно не знају и не можемо говорити о државности на овој територији. Косовско питање је најтеже бреме које је Александар Вучић наследио од претходних државника“, сматра Јелена Пономарјова. 

Руски експерт додаје да Србија треба да буде максимално опрезна у преговорима са Сједињеним Државама и да чврсто брани своје националне интересе. 

„Пожелела бих српским представницима на преговорима у Вашингтону стрпљење, издржљивост, политичку мудрост, стратешко размишљање и да не подлежу никаквом притиску“, каже Јелена Пономарјова.