На свечани пријем у амбасади Руске Федерације у Београду поводом Дана Русије дошли су председник Србије Александар Вучић, патријарх српски Порфирије, премијерка Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и посланици Народне скупштине. Руску страну су представљали трговински представник Руске Федерације у Србији Андреј Хрипунов, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, старешина Руске цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев и представници пословне заједнице.

Поздрављајући поштоване госте, руски амбасадор је нагласио да Београд остаје лојални савезник Москве на Балкану. Скренуо је пажњу на бројне заједничке пројекте које земље успешно развијају „док остали спавају“: Александар Боцан-Харченко је навео пример пуштања у погон српске деонице Турског тока 1. јануара ове године.

„Када смо заједно, успешно идемо напред. Србија није само братска земља, она је заиста наш лојални партнер и савезник. Заједно смо чак и када се суочавамо са великим проблемима. Верујем да ће доћи дан када ће живот све поставити на своје место и Хашки трибунал ће постати пример највеће неистине која је икада постојала. Што се тиче Косова, подржавали смо и наставићемо да подржавамо Србију бранећи међународно право“, рекао је високи дипломата.

„Посебно бих желео да нагласим ниво поверења који постоји између наших председника. Веома смо вам захвални на одлукама и тврдој позицији“, рекао је Александар Боцан-Харченко обраћајући се српском лидеру.

Шеф Србије је замолио амбасадора да преда честитку Владимиру Путину, у којој је истакао да је руски председник „лично посвећен свеобухватном развоју односа Србије и Русије“.

„Србија неће заборавити великодушност и искрену помоћ Русије у борби против пандемије. Још једном бих вам се захвалио на подршци у очувању државних и националних интереса Србије и њене политике мира“, наводи се у честитки.

Фотографија: https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/