Валериј Фјодоров, директор Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ), провео је фебруарски празнични викенд у Србији усавршавајући своје скијашко умеће. Он је високо оценио Златибор и има с чим да га упореди: Валериј је посетио сва најбоља скијалишта Европе и Русије.

За улазак у Србију био му је потребан негативан PCR тест, иако је већ вакцинисан против короне. После три сата вожње аутомобилом од Сурчина дочекују вас снежне планине, плаво светло небо и, наравно, српско гостопримство. Узимајући у обзир пандемију, руски туриста и нема велики избор где ће провести одмор. Србија је у том смислу у предности, јер овде је много јефтиније него у Аустрији или Сочију. Однос цена – квалитет је одличан, а атмосфера на Златибору је дивна. „Инструктори говоре енглески, а ја сам почео да учим српски, понављао сам научено уз чашицу ракије“, присећа се Валериј.

„Однос према Русима је веома срдачан. Са вама нико не разговара подругљиво. Утисци су прекрасни! Моја инструкторка Анђела је била сјајна. Има 28 година, десет година ради као инструктор. Искусна је, строга, као што тренер мора бити“, каже директор ВЦИОМ-а, напомињући да под њеним будним оком ништа није сломио, освајајући падине Златибора. Како он каже, Златибор је идеално место за породични одмор.

Мени савршено одговара, и с обзиром да нисам искусан скијаш, стазе на Златибору су одличне. Савршене за почетнике, а посебно за децу. На скијалишту их има пуно: овде је све замишљено за породице са децом. Деца уче, скијају се и санкају, активно проводе време. Нисам приметио велике редове на жичари, упркос чињеници да за викенд долази пуно људи“, каже Валериј.

Најстроже ограничење због епидемије је то што ресторани раде само до осам увече, али ресторан у хотелу се затвара сат времена касније, а базен је отворен чак до десет“, примећује Валериј.

Веома му се свидео оригинални ентеријер хотела у ком је боравио.
„Свуда су биле иконе Светог Саве, слике српских кнежева: читаву српску историју можете научити за време боравка“, каже истраживач јавног мњења и српских скијашких стаза.

Валериј Фјодоров топло препоручује Златибор свим колегама и пријатељима у Русији.

„Кажем и у интервјуима да се до средине марта слободно може путовати на Златибор: временски услови су повољни“, говори он.

Иначе, пролеће је ове године у Србији хладњикаво, тако да се може планирати и краће путовање на Златибор за 8. март.