Ванредне мере које многе земље уводе поводом ширења вируса корона у одређеним случајевима користе се и као изговор за ограничавање слободе медија. У овоме засад води Румунија.

Затварање неких портала у овој земљи се не може објаснити увек мерама за сузбијање пандемије. Цензура се уводи као механизам за ефикасну контролу ширења информација. 

16. марта румунски председник Клаус Јоханис увео је ванредно стање у вези са епидемијом. Дан раније је успео да званично именује нову владу на челу са Лудовиком Орбаном, председником прозападне Националне либералне странке са којом је тесно повезан лист „Адеварул“. Управо у овом листу је 17. марта објављен чланак који оптужује неке румунске медије за сарадњу са Русијом и намерно ширење дезинформација. 

„Теорије завере ‘Спутника’ раде против поверења грађана у државне и светске здравствене установе. Влада мора предузети нешто да би стекла поверење грађана. Тренутно повећавамо наше шансе да преживимо, строго поштујући упутства државних институција. Увођење ванредног стања може бити веома корисно у погледу могућности блокирања различитих портала који објављују неистините податке“, пише овај владин лист. 

Румунски новинари сматрају да члан 54 о ванредном стању који предвиђа борбу са дезинформацијама у ствари јесте закон који забрањује критиковање власти и нема ништа заједничко са проблемом корона вируса. На основу овог закона убрзо су затворени опозициони ресурси stridemoment.ro и inpolitics.ro. 

Новинари се сада боје да их могу позвати на кривичну одговорност и избегавају теме које се не би допале политичкој елити. У румунским медијима су прекинути сви разговори о геополитичким и међународним питањима, о америчком војном присуству у Румунији, о утицау санкција и ограничењима током епидемије. Од 25. марта, у складу са новом одлуком Јоханиса, румунска војска учествује у спровођењу мера ванредног стања. 

Занимљиво је да је председник Румунија етнички Немац, који је током првог мандата био под политичким утицајем (неки тврде да је чак и под контролом) Ангеле Меркел, а током другог мандата тесно сарађује са Американцима. 

Корона вирус постаје још један изговор за јачање ауторитарних проамеричких режима у централној и источној Европи. По америчком схватању, Румунија у балканском и црноморском региону игра важну улогу и САД не смеју да престану да контролишу јавно мњење у тој земљи. Може се само претпоставити да ће неке рестриктивне мере остати на снази и после епидемије.

Матеуш Пискорски

Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEM