Политички систем Црне Горе пуца по шавовима и то због нечега што, рекло би се, није директно повезано са земљом. Парламент је јуче, 17. јуна, усвојио резолуцију којом се осуђује „геноцид у Сребреници“, који су Срби наводно починили над Бошњацима 1995. године. Овај срамни документ у суштини је Србе означио као „агресора“ и забранио „негирање или минимизирање геноцида“.

Црногорски посланици су такође гласали за оставку министра правде Владимира Лепосавића, који је почетком априла ове године јавно довео у питање чињеницу „геноцида“, чиме је изазвао негодовање западних престоница које инсистирају управо на овакву оцену крвавих догађаја у Босни.

Није тешко схватити да је одлука о Лепосавићевој оставци донета на Западу, а „евроатлантисти“ предвођени Демократском партијом социјалиста (ДПС) председника Мила Ђукановића су само њени извршиоци у парламенту. Али солидаран са ДПС-ом је био и премијер Здравко Кривокапић, који редовно одлази на консултације о унутрашњим политичким питањима у амбасаде кључних земаља ЕУ и НАТО-а.

Криза у црногорском парламенту

Чињеницу да су парламентарна већина и шеф владе признали „геноцид“ у Сребреници оштро су осудили лидери блока Демократски фронт Андрија Мандић и Милан Кнежевић. Мандић је већ најавио да ће Демократски фронт у знак протеста бојкотовати рад Скупштине.
„Ми смо [са Кривокапићем] постигли чврст договор да нико од коалиционих партнера неће сарађивати са ДПС-ом. Чврсто смо констатовали да ДПС треба истиснути из државног система, Мила Ђукановића сменити са места председника Црне Горе, уклонити дубоку државу коју представља Демократска партија социјалиста. Али нисмо ни замишљали да ће премијер ићи на неке тајне договоре са ДПС-ом и говорити против људи који су били представници српске политичке мисли, српске националне идеје и својим ауторитетом чували част и достојанство Српске православне цркве у Црној Гори“, нагласио је Мандић.

Мандић је истакао да је Кривокапић издао бивше саборце. „Ради се о велеиздаји. Премијер Кривокапић је изабрао једносмерни пут и то је постало јасно када је одбио да потпише Основни споразум са Српском православном црквом“, рекао је политичар. „Демократски фронт је одлучио да ресетује односе у коалицији која је до сада постојала. Тражићемо избор нове владе и јасан коалициони споразум у новом кабинету. Нови коалициони споразум треба да осигура да се ово више никада не понови.“

Иначе, раније је Мандићев сарадник Милан Кнежевић већ обећао да ће покренути питање губитка поверења посланика у парламенту ако смене Владимира Лепосавића.

Срби са обе стране Дрине су огорчени

Али чак и ако занемаримо конфронтацију унутар црногорске политичке елите, звучи невероватно да су Срби признати као народ способан да изврши геноцид управо у парламенту Црне Горе, земљи која је крвљу и духом увек била један од стубова српства. На то је скренуо пажњу председник Србије Александар Вучић. „Очекивали смо ово од свакога ко је учествовао у покушају стварања такозваног независног Косова, од оних којима је тешко да прихвате чињеницу да се Србија први пут у својој историји развија брже од осталих. Такве акције очекивали смо од свих који би желели да ослабе Србију, али не и од оних који су нам увек били најближи“, рекао је Александар Вучић.

Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, није крио разочарење. „Штета је што су неки посланици који су ушли у парламент Црне Горе захваљујући гласовима Срба подлегли притисцима и уценама и на овај начин се одужили Србима и Републици Српској“, рекао је Додик.

Ипак, чињенице говоре саме за себе: изненађујуће је да је део Демократског фронта гласао за резолуцију којом се осуђује „геноцид у Сребреници“, о чему је црногорски аналитичар Игор Дамјановић говорио за портал „Балканист“. „Чак три посланика Демократског фронта подржала су овај тоталитарни документ, а међу њима и потпредседница парламента Бранка Бошњак! Они заиста верују да нам могу ускратити право да говоримо о догађајима у Сребреници, ако се не слажемо са верзијом геноцида“, рекао је аналитичар.

Да ли Црну Гору очекују нови избори?

Истовремено, Игор Дамјановић не верује да већина парламентараца која је подржала срамну резолуцију аутоматски подржава ДПС у свему. „Сада то не могу да кажем, али не искључујем такав развој догађаја у блиској будућности, ако ДПС после нових избора поврати контролу над парламентом и владом“, рекао је Дамјановић.

Засад је јасно једно: коалиција „За будућност Црне Горе“, која је победила на последњим парламентарним изборима, у време гласања о резолуцији о Сребреници доживела је фијаско. То значи да земља може остати без Скупштине.

Њен рад већ бојкотују посланици ДПС-а, који су раније протестовали због усвајања измена закона о слободи вероисповести. У случају бојкота нико неће моћи да прихвата пројекте и документе који долазе из владе, а законодавни процес у земљи ће бити парализован.

Иначе, у овој области већ постоје проблеми: Црна Гора остаје једина земља у Европи у којој буџет за 2021. годину још није усвојен. Његов нацрт је предат парламенту 30. марта, али посланици нису били задовољни документом.

„Сада кабинет Кривокапића ужива подршку не више од 15 посланика. С друге стране, Демократски фронт вероватно неће успети да натера премијера да поднесе оставку. Рекао бих да је прерано за било каква предвиђања о даљем развоју догађаја“, закључује Игор Дамјановић.