Отварам врата фризерског салона у Новом Саду Мариа Хвале, човека коме је судбином предодређено да му се говори „хвала“ више него било коме у Србији.

Марио није само изузетан мајстор. Он се прославио захваљујући јединственим портретима које ради на глави. Уз помоћ бритве и најтањих маказица он је у стању да на темену наслика портрете познатих људи.

Рецимо, Путинов портрет је радио осам сати – целе ноћи. Сутрадан је у Србију допутовао Владимир Путин, а ми смо били први руски новинари који су интервјуисали Мариа и видели резултат његовог рада. Ова репортажа је прославила српског фризера широм Русије.

Присећамо се нашег сусрета. Када радим портрете, бирам харизматичне личности, које или воле или мрзе. Када су новинари светских медија писали о мом портрету Ким Џонг Уна, променили су плочу и почели да о њему говоре с поштовањем, нису га критиковали како то обично раде.

– Да ли намераваш да направиш портрет још неког познатог човека из Русије?

– Размишљао сам о Хабибу [Нурмагомедову], али још нисам сто посто одлучио.

– Хабиб има велику главу, неће стати на некој српској глави!

– Онда ће ми требати два тила за један портрет, – смеје се Марко.

Портрети Ким Џонг Уна, бившег америчког председника Доналда Трампа, најбољег српског и светског тенисера Новака Ђоковића, легендарног фудбалера Дијега Марадоне, српског генија Николе Тесле у техници hair-tattoo заиста изгледају као насликани. Али то није све што може овај српски фризер.

Марио Хвала је пре две године направио највишу фризуру на свету, у облику „Бурџ Калифе“, највише зграде на свету. Фризура је била висока 3,2 метра. А сада Марио планира да обори свој рекорд.
Новосадски фризер жели да направи фризуру у облику огромног потонулог брода.

Макету брода сецка скалпелом и бритвом из стиропора, сам је фарба и лепи. Огромни брод заузима скоро половину простора његовог салона, а није још ни једра ставио. Она засад стоје у ћошку.

Од стиропора је направио и ужад, у шта је тешко поверовати када их гледам – толико су реалистична. Брод је украшен свакаквим симболима, фигурама медуза и топовима. То је право ремек-дело. А у шта ли ће се тек претворити!

– Брод је висок шест метара, а дугачак четири. Биће тежак око 10 кг. Када једном стане на главу модела, брод ће моћи и да се љуља.

Хвала планира да га украси и фигуром Христа, са голубом у руци, а биће ту још и пуно косе која ће представљати паучину и морске алге. Девојка која ће понети овај брод на глави има косу до колена, и њена коса ће такође постати део овог чуда.

– Она је висока као ти, – каже Хвала, што ме веома чуди, јер за мене је овај брод огроман.

– Бродови ме одавно интересују. Бродови су симбол наших открића, авантуризма… Бродови су повезивали наше цивилизације. Мој брод ће представљати везу између духовности и уметности, – каже Марио.

Мене и не чуди што је овај талентовани човек одрастао управо у Србији. Ова земља је била и остаје заједнички дом за представнике најразличитијих националности, култура и религија, и сваком даје могућност да оствари своје снове.

Марио каже да ће за приказивање готове фризуре изнајмити апарат који ствара дим, а брод ће испливати из замагљених таласа. Публика ће прво видети брод, а када девојка дође до краја сцене, схватиће да она носи тај брод на глави.

Кроз салон лети миљеник фризера – жуто-тиркизни папагај по имену Ричард.Да ли ћеш га на крају, када представиш фризуру публици, послати кући, у Рио? – шалим се ја.

Марио Хвала, наравно, никуд неће послати папагаја. Набавио је Рикија још као младунца. Папагај седи на глави Мариове пријатељице и покушава да јој скине минђушу. Затим прелеће на моју главу и својим дебелим кљуном ми као клештима скида дугме зашивено на капи. Нисам стигла да то предвидим и спречим.

Марио планира да заврши свој брод кроз месец дана.

– А шта ће затим бити с њим?

– Продаћу га неком ресторану.

– Неће ти бити жао?

– Неће. Ја већ имам нове идеје! Изненадићеш се кад сазнаш шта сам замислио! – намигује ми Марио Хвала, новосадски фризер са срцем авантуристе.

Фотографије: Дмитриј Лане.