Чланак Генадија Сисоева „Црногорско десант-устоличење“, објављен у руском листу „Комерсант“ наишао је на најоштрију осуду код Срба у Црној Гори.

Лидер Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић упутио је писмо главном уреднику листа „Комерсант“ Владимиру Желонкину поводом писања Генадија Сисојева који својим радом поново баца љагу на угледни руски лист.

„Скрећемо пажњу на то да је овај чланак грубо искривио чињенице о политичком животу Црне Горе. Поред осталог, Генадиј Сисојев дословно тврди да Цетињски манастир припада администрацији града Цетиње, и да га Српска православна црква само користи али није његов власник. Таква тврдња не само да не одговара стварности, већ и апсолутно искривљује сав смисао дешавања у Црној Гори“, написао је Милан Кнежевић.

Политичар је подсетио да је закон о одузимању црквене имовине усвојен уз кршење процедура доношења закона претходне владе на челу са премијером Душком Марковићем 2019. године. Тај закон је изазвао масовне народне протесте, у ствари довео Црну Гору на ивицу грађанског рата и, као резултат тога након промене власти је укинут.
„Према новој верзији закона, Српска православна црква је и даље власник свих цркава и манастира у Црној Гори. Стиче се утисак да међународни посматрач ваших новина, Генадиј Сисојев не зна или не жели да зна за ново издање овог закона“, стоји у писму Демократске народне партије Црне Горе.

„Због овог незнања (или нежеље да се зна), Генадиј Сисојев на апсолутно перверзан начин оцењује догађаје од 3-5. септембра, окривљујући за све Српску православну цркву“, пише Милан Кнежевић, скрећући пажњу на чињеницу да су прави подстрекачи нереда биле присталице председника Црне Горе Мила Ђукановића и представници непризнате „Црногорске православне цркве“.

„Констатујемо да ово није први пут да Генадиј Сисојев искривљује чињенице ради својих личних политичких побуда, које су добро познате у Црној Гори. Молимо вас да покренете дисциплински поступак против Генадија Сисојева који својим писањем баца љагу на лист Коммерсант. Рачунамо да ће у вашим цењеним новинама бити демантоване тврдње изнета у овом чланку“, стоји у писму Демократске народне партије Црне Горе.

Све догађаје у вези устоличења митрополита Јоаникија аутор текста је протумачио онако како одговара председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, истиче Игор Дамјановић, политички аналитичар из Подгорице.

Генадиј Сисојев

Он скреће пажњу на чињеницу да је председник црногорског Центра за мониторинг и истраживање Златко Вујовић, који фигурише у чланку Сисојева, званичник којег „хране“ западне фондације и амбасаде. Управо је он био најгласнији када се говорило о наводном мешању Русије у црногорске изборе 2016. и организовању „пуча“. У свом коментару за „Комерсант“, Вујовић је оптужио председника Србије Александра Вучића да намерава да изазове сукоб у Црној Гори.

Златко Вујовић

За њим је понављао још један Ђукановићев пропагандиста Миливој Бешлин, дугогодишњи критичар политике Русије и председника Владимира Путина на Балкану. „У својим коментарима он као папагај понавља да је Русија неискрена према Србији и да, одбијајући да призна независност Косова, подрива стабилност на Балкану“, каже Игор Дамјановић.

Миливој Бешлин

Осим тога, он оптужује Генадија Сисојева за отворену лаж. „Осим наводно независних и непристрасних мишљења Вујовића и Бешлина, Сисојев отворено лаже о устоличењу патријарха српског Порфирија, о томе да је требало да се догоди 23. маја у Пећкој патријаршији на Косову. Косовске власти то нису дозволиле правдајући се пандемијом корона вируса, и устоличење патријарха је одржано у Београду“, цитира Дамјановић чланак у „Комерсанту“.

Било је то, међутим, техничко устоличење, а свечано је заказано за ову јесен и одржаће се у Пећкој патријаршији, напомиње новинар.
„Овим лажима Сисојев покушава да изазове представу о наводном непоштовању принципа у Српској православној цркви, чији су патријарси вековима устоличавани само на Космету, а митрополит цроногорско-приморски само на Цетињу“, каже Игор Дамјановић.
Осим тога, у тексту Сисојева, према мишљењу црногорског аналитичара, очигледно је прецењен број присталица Мила Ђукановића који су организовали „мајдан“ на Цетињу.

Игор Дамјановић подсећа да Генадиј Сисојев већ дуже време живи у Црној Гори и да је разумљива његова оданост Ђукановићу. Како пишу црногорски медији, Сисојев има црногорско држављанство и право гласа на изборима.

„Међутим, ‘Комерсант’ је озбиљан лист, а не инструмент руске пропаганде за Мила Ђукановића. Лист би требало да се извини и уклони текст Сисојева. Подсећам да је то недавно учинио Jerusalem post, пошто су читаоци осудили чланак који је умањио број жртава хрватског концентрационог логора Јасеновац. То што је Генадији Сисојев мањински акционар издавачке куће ‘Комерсант’ му не даје право да пише којешта“, нагласио је Игор Дамјановић.

Фотографије: Youtube. Насловна фотографија: In4s.