Телеграм канал „Новости из Србије“ објавио је чланак под насловом „Српска опозиција је достигла дно у потрази за „дубоком државом Русије“, у којем се српски новинари, политиколози и експерти исказују о писањима у медијима Србије и Русије на тему „мешања независних од Кремља руских политичких снага у унутрашње послове Србије“. Портал „Балканист“ преноси овај текст у целости. 

„Српски Телеграф“ је 23. јула објавио чланак о постојању у Русији својеврсне „дубоке државе“ или „државе у сенци», која супротно званичној политици Москве и иза леђа Владимира Путина покушава да свргне српског председника Александра Вучића да би спречили Београд и Приштину да се у Бриселу договоре о регулисању својих односа. 

Треба истаћи да се такви материјали у српским медијима појављују регуларно као и теза опозиције о томе да је Вучић спреман да преда Косово. То се ради упркос чињеници да званична Москва подржава процес регулисања односа Београда и Приштине и спремна је да то подржи у СБ УН, као што су Сергеј Лавров и Владимир Путин више пута изјављивали. 

Српски аналитичар Бранко Радун сматра да на тај начин опозиционар Млађан Ђорђевић, који је у тексту наведен као главни савезник руске „дубоке државе“, покушава да заради политичке поене.

„Млађан Ђорђевић и њему слични политичари у медијима који су њима доступни позивају Русију да заустави актуелне српске власти. И то није никаква тајна, о томе говоре чланци који се регуларно објављују. За Ђорђевића је важно да изгледа као политичар који има подршку у Русији, јер су у представи обичног Србина руске везе нешто позитивно, јер је Србија је једина држава у Европи која воли Русе. Ако желите да се бавите политиком у Србији, не можете да не мислите о томе како се Русија односи према вама. За њега је важно да русофилски део бирачког тела привуче на страну опозиције“, каже Бранко Радун.

Уредник портала Fakti.org Ђуро Билбија је такође коментарисао чланак у Српском телеграфу. 

„Истина је да у Русији не постоје никакве ‘дубоке државе’ или неке структуре у сенци које би радиле иза Путинових леђа. Руску међународну политику према Србији у потпуности контролише руски председник и Министарство спољних послова Русије. Истичем, без икакве фантомске ‘дубоке’ или ‘плитке’ државе“, рекао је Ђуро Билбија.

„Они који су овај чланак наручили и написали се апсолутно не разумеју у структуре у сенци било какве врсте. И не само руске. Они не разумеју да руска ‘дубока држава’ није исто што и америчка. И све се то ради с циљем да се Русија представи српском читаоцу као земља у којој је то могуће“, рекао је Билбија. 

Он каже да на тај начин српска опозиција жели да представи Русију као Америку број 2, иако она никада није терорисала друге народе и организовала „обојене револуције“ у сувереним државама по целом свету. 

„Зато је разумљива оштра реакција руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка поводом ‘невероватних измишљотина о постојању руске дубоке државе’“, истакао је Ђуро Билбија. 

Поводом чланка у Српском Телеграфу реаговала је и руска новинска агенција Регнум, која је објавила интервју са српским професором међународног права Дејаном Мировићем. Он је рекао да је „председник Србије Александар Вучић заједно са својим саветником за односе са медијима измислио ову руску „дубоку државу“, а смисао тога јесте да прекине преговоре са Приштином и спречи самог себе да призна независност Косова. 

Српски политичар, дипломата, научник, академик Међународне словенске академије и један од оснивача српске независне политике с краја 20. – почетка 21. века Владимир Кршљанин је оштро реаговао поводом овог интервјуа. 

„Очито има људи којима су политичке и моралне оцене пале толико ниско да су им остали само очајнички покушаји да покваре Вучићев рејтинг понављајући хиљадити пут да ће он ‘признати независност Косова’. У томе се највише истичу прозападни политичар и тајкун Драган Ђилас и његов блиски сарадник Млађан Ђорђевић. Ђиласова ванпарламентарна политичка странка и ‘коалициони партнери’ за то нису довољни па су створили невладину организацију ‘Покрет за одбрану Косова и Метохије’ у који су се због политичке глупости или похлепе учланили поменути доктор Мировић и још неки професори и доктори. Њихов једини задатак је да свакога дана као покварена плоча понављају да ће ‘Вучић признати независност Косова’. И што више Вучић буде радио супротно, то ће они морати гласније да понављају“, истакао је српски дипломата. Он је додао да српска опозиција уводи мање промене у свој репертоар.

„Додали су још једну ‘истиниту’ тезу: ‘Вучић жели да се посвађа са Путином’! И због тога је наручио чланак у жутом листу Српски Телеграф, с којим он у ствари нема никакве везе. ‘Јак’ доказ јесте то да је бивша супруга Вучића (новинарка Ксенија Вучић) прокоментарисала овај чланак на телевизији! У чланку се све значајне личности и организације у Русији које је Млађан Ђорђевић икад срео, па макар и случајно, од Светлане Медведеве до Фонда Горчаков, називају руска ‘дубока држава’ која ради против Путина. Али њихов основни задатак је уклањање Вучића, ослањајући се, наравно, на Млађана Ђорђевића! Не бих додао ништа поводом твита у којем је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко одговорио на ова писања, називајући их невероватом измишљотином“, рекао је Владимир Кршљанин и предложио да се на такве чланке не обраћа пажња. 

„Прекјуче се у Регнуму појавио доктор Мировић, а јуче и сам Млађан Ђорђевић да би, понављајући обавезну мантру да ће ‘Вучић признати независност Косова’, заштитио од ‘страшног Вучића’ и Путина и Русију и Србију, па чак и међународно право! И то се догађало оних дана када је Србија примала још једну испоруку руског оружја, а Вучић се америчким медијима хвалио да се седамнаест пута састао са Путином. Зато предлажем да ми што пре заборавимо ову епизоду, жуту штампу и остале маргиналце и да не преувеличавамо њихову важност. Они и без ичије помоћи свакодневно постају све већи губитници. А српско-руски односи су превише јаки и озбиљни“, закључио је Владимир Кршљанин.