Према речима српских војних експерата посебно се радило на повећању процента преживљавања тенка у борби са савременим противтенковским ракетним системима који су опремљени вођеним ракетама великог калибра, које поседују тандем-кумулативне бојеве главе. Интересанто је напоменути да су српски инжењери радили на повећању оклопне заштите тенка која треба да заштити од тзв. „top attack“ муниције. Ова муниција има такву путању лета да напада горњу пројекцију тенка (пример за то је амерички Javelin), преноси Russia Beyond.

Српска војна индустрија је представила своју верзију модернизације основног борбеног тенка М-84. Треба напоменути да је целокупан пакет модернизације представљен ознаком М-84АС1. Ово је значајн искорак када је у питању Војска Србије, јер у регионалним оквирима она представља тенковску силу. Наиме, српске оружане снаге располажу са око 210 тенкова у варијантама М-84 и Т-72. Модернизацијом целокупног тенковског парка (фаза 1 и фаза 2) добила би се адекватна ударна сила која би успешно могла да одговори на све изазове који се могу идентификовати у савременом рату.

Носилац овог посла је Технички ремонтни завод „Чачак“ у координацији са ВТИ. Комплетну технолошку операцију подизања основног борбеног тенка на савремени стандард М-84АС1 реализује тим стручњака које предводи генерал-мајор Желимир Глишовић.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, сам процес модернизације је планиран да се спроведе у две фазе. Укратко, планирано је обимно осавремењивање свих виталних компоненти које су кључне за функционисање овако сложеног борбеног система. У првој фази унапређења тенка која је представљена новинарима, извршена је модернизација укупно девет подсистема, док се у накнадној другој фази отвара простор за проширење технолошког захвата, која ће обухватити интеграцију још 12 подсистема. Потребно је још једном напоменути, да ће сви витални подсистеми који су део М-84АС1 бити подигнути на савремени стандард, чиме ће овај тенк постати један од најбољих у свету када је у питању модернизација тенка која је настала на бази совјетских обт Т-72.

Прва фаза модернизације фокусирана на повећање оклопне заштите тенка

Највећа унапређења су направљена на плану повећања оклопне заштите тенка. Према речима српских војних експерата посебно се радило на повећању процента преживљавања тенка у борби са савременим противтенковским ракетним системима који су опремљени вођеним ракетама великог калибра, које поседују тандем-кумулативне бојеве главе. Интересатно је напоменти да су српски инжењери радили на повећању оклопне заштите тенка која треба да заштити од тзв. „top attack“ муниције. Ова муниција има такву путању лета да напада тенк са његове горње стране (пример за то је америчким Javelin). Овде је по правилу тенк најслабији и сваки успешан погодак је углавном фаталан по оклопно борбено средство.

Додао је да је значајно унапређена ситуациона свесност свих чланова посаде, посебно командира, његовим системом за осматрање 360 степени око возила и даљински управљаном борбеном станицом која има посебан систем за управљање ватром, термовизијску камеру и омогућава комадиру успешно дејство и у атипичним ситуацијама, у заседама, у насељеном месту итд.

Модернизовани тенк М-84АС1 је добио значајна унапређења и када је у питању интеграција електронског блока опреме, тачније са овим захватима потпуно је дигитализано место командира тенка, нишанџије и возача. Ово ће значајно да унапреди ефикасност тенковске посаде, а самим тим и тенка. Значајно је повећан ниво „ситуационе свесности“ свих чланова посаде, што даје већу брзину реакције на бојишту и повећава комуникациони увезаност посебно када је у питању садејство приликом комбинованог напада (оклоп+пешадија). Командир је добио систем за осматрање који покрива простор 360 степени око тенка. Интегрисана је и даљински управљива борбена станица ДУБС која има посебан систем за управљање ватром, термовизијску камеру и омогућава комадиру успешно дејство и у специфицним ситуацијама, у заседама, у насељеном месту итд.

Генерални директор ТРЗ „Чачак“ пуковник Војкан Радоњић је истакао и да су у првој фази модернизације основног борбеног тенка М-84 на стандард М-84АС1, поред оклопне и оптоелектронске заштите, унапређен и ходни део средства (замена гусеница) као и цев основног топа. Ово би у коначном збиру требало да повећа (или макар задржи) постојеће маневарске способности које су карактеристичне за базичну верзију М-84, али и његову ватрену моћ. Ипак треба истаћи да је додавањем плоча са реактивним оклопом његова тежина сада свакако већа.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, основни борбени тенк М-84АС1 који би у себи највероватније обухватао прву фазу модернизације, би могао серијски да се комплетира већ до краја године. Процене су да би први примерци модернизованог тенка М-84АС1 могли да уђу у оклопно-механизоване јединице Војске Србије наредне 2021.године.

На презентацији модернизованог тенка М-84АС1 која је одржана у кругу ТРЗ „Чачак“ присутстовао је и српски Министар одбране Александар Вулин. Он је том приликом истакао да је „ово револуционаран и огроман искорак напред. Када је М-84 пре 36 година направљен, 1991. године је почела његова модернизација, која никада није завршена. Ово је први пут да се једна модернизација на тему М-84 завршава, ово је њена прва фаза и наставићемо да унапређујемо наш борбени састав и способности наших оклопних јединица. Радимо на артиљерији, радимо на оклопним јединицама, пешадији и на личном наоружању свих наших пешадинаца», истакао је Вулин. Он је даље истакао да ће захваљујући модернизацији основног борбеног тенка на стандард М-84 АС1, Србија за себе моћи да каже да ће бити једна од најмодернијих тенковских сила, не само у региону, већ и у читавој Европи.

Поред српског министра одбране на презентацији модернизоване верзије тенка М-84АС1 присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, начелник Оперативне управе Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Фото: М-84АС1, Министарство одбране Републике Србије / Војска Србије