Војни и безбедносни стручњак са Косова Рамадан Ћехаја сматра да отварање канцеларије Министарства одбране Русије у Србији представља опасност по самопроглашену републику.

Чећаја каже да је то опасан изазов упућен НАТО-у, јер Србија је успоставила одлично партнерство са Русијом и Кином, земљама које желе да прошире свој утицај на Балкану. 

„Повећање наоружања у Србији представља директну претњу за стабилност региона и у супротности је са тврдњама актуелног руководства у Србији које се наводно залаже за трајни мир у региону. Таква формализација руског војног присуства у Србији требало би да послужи као последњи аларм за наше институције за подизање институционалне спремности, посебно оних безбедносних, и за праћење најновијих дешавања, која у сваком случају имају за циљ промоцију дестабилизације на Косову и у региону“, написао је Ћехаја на Фејсбуку.

Он подстиче косовску дипломатију да ради на поновној координацији са међународним партнерима како би их обавестила о недавним догађајима у Србији, који су у супротности са интересима кључних билатералних партнера и НАТО-а. 

„Косово мора, поред припрема за самоодбрану, наставити своју тежњу да даље ојача савезништво са западним актерима као јединствену непоколебљиву визију мира и безбедности на Балкану и у Европи“, поручио је Ћехаја. 

Бивша „министарка“ спољних послова Косова и представник Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири је са своје стране позвала САД да одговоре на ову „провокацију“. 

„Русија отвара канцеларију Министарства одбране у Србији. Сада Сједињене Државе треба да отворе канцеларију свог МО на Косову“, изјавила је она. 

Едита Тахири сматра да НАТО мора да заврши процес прихватања земаља Западног Балкана, укључујући Косово, како би „спречио Русију да реализује своје геополитичке амбиције у региону“. 

Фото: Tanjug