На Дан дипломатског радника, студенти и постдипломци Катедре руског језика и књижевности Универзитета у Приштини, привремено смештеног у Косовској Митровици, положили су цвеће на споменик Григорију Шчербини, конзулу Руске империје, који је погинуо вршећи дужност 1903. године.

Споменик Шчербини подигли су у Косовској Митровици 1928. године захвални грађани. Током Другог светског рата споменик је оштећен, а током НАТО агресије на Србију 1999. године уништен. Споменик који данас стоји постављен је у северном делу Косовске Митровице 2007. године.

Русија је отворила конзулат у Косовској Митровици 1902. године, и била је то прва дипломатска мисија европске државе у овом граду. Шчербина је у Митровицу стигао у јануару 1903. године и вршио дужност конзула само 10 недеља. Албанци су били непријатељски расположени према Шчербини. Дипломата је смртно рањен током албанске побуне у Косовској Митровици 18. марта 1903.

Још док је био вицеконзул у Скадру (ову функцију је обављао од 1897. до 1903. године), Шчербина је бранио Србе и њихова права пред турским правосуђем, борио се против тога да Србима присилно мењају веру и помагао им на све могуће начине.