Спољни актери не би смели да се мешају у дијалог Србије и Косова вршећи притисак на једну од страна, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за лист „Труд“. 

„Када је реч о косовском проблему, говорио бих радије не о сукобу Београда и Приштине, већ о последицама бесрамног насилног заузимања дела територије Србије. То су извели наоружани косовски албански милитанти уз директну подршку Запада, укључујући и агресију НАТО-а на Југославију 1999. године. Као резултат тих протиправних радњи створена је и једнострано проглашена квазидржава на територији српске аутономије, без обзира на резолуцију 1244 Савета безбедности УН која је основа за регулисање конфликта. Политичко руководство Косова отворено игнорише међународно право, легитимне захтеве и интересе Републике Србије и српског народа, настоји по сваку цену да легализује постојеће стање ствари, а истовремено и себе“, рекао је шеф руске дипломатије.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да је након дуготрајних напора успешно успостављен преговарачки процес између Београда и Приштине, а Европска унија је 2010. године овлашћена да посредује у том дијалогу. Међутим, како каже руски министар, зацртани пут ка обострано прихватљивим споразумима, посебно у вези безбедности Срба на Косову, није се остварио због понашања косовских Албанаца. 

„Усаглашене су и критички важне одлуке попут Заједнице српских општина на Косову. Означен је пут ка обострано прихватљивим споразумима, пре свега о безбедности Срба у покрајини. Међутим, због опструкције косовских Албанаца, ове одлуке су остале виртуелне“, рекао је Сергеј Лавров.

Он каже да је једини начин за проналажење решења за косовски проблем наставак дијалога, без обзира колико тешко напредује преговарачки процес.

„Данас дијалог стагнира. Међутим, алтернатива не постоји, ма колико неко хтео да пресече овај Гордијев чвор. Брисел и Вашингтон су сада активнији у жељи да покрену преговарачки процес. Важно је схватити да је потребан озбиљан и искрен разговор о будућим односима Београда и Приштине“, рекао је Лавров.

Министар је нагласио да дијалог може бити делотворан само уз поштовање легитимних интереса косовских Срба, уз стварно схватање њихових проблема и уз поштовање међународног права.

„Спољна помоћ треба да се спроводи без уцењивања и завртања руку једне стране, док се истовремено задовољавају сумњиви политички апетити друге стране. Било која алтернатива дијалогу је изузетно опасна за све“, закључио је руски министар спољних послова.