Москва је спремна да се одазове на сваки предлог који добије од руководства Србије. Тако је руски министар спољних послова Сергеј Лавров одговорио на питање о могућем укључењу Русије у дијалог Београда и Приштине. Изјава је дата на прес конферецији после преговора са српским колегом Николом Селаковићем.

Сергеј Лавров је рекао да „Русија ништа не намеће, али да ће бити спремна да се одазове на сваки предлог који добије од руководства Србије. Поводом косовског проблема, Лавров је рекао да ће Русија подржати било које решење које ће задовољити Београд.

Руски министар је такође изјавио да су разговори о „великој Албанији“ провокативни и Москва позива покровитеље Приштине из НАТО-а да зауставе таква расположења.

„Разговори о ‘великој Албанији’ трају више година и ми увек позивамо наше колеге из ЕУ и НАТО које штите Приштину да прекину таква расположења и спрече форсирање такве реторике“, рекоа је Лавров. „Сматрамо да су то неприхватљиве и штетне идеје.“

Он се осврнуо и на тзв. словеначки „нон пејпер“ о преиспитивању граница на Балкану.

„Што се тиче граница у Европи, укључујући границе држава насталих од бише Југославије, треба се само сетити како наши западни партнери укључујући ЕУ и НАТО чији је члан и Словенија усрдно позивају да се не дозволи преиспитивање послератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике. А кад се тим питањем баве они које Запад штити онда је став Брисела потпуно друкчији. Сматрам да су то веома опасне игре. Постоји резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим пре руководиоци влада немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији“, истакао је шеф руске дипломатије.