Развој стратешког партнерства у Србији и Русији доводи до појаве све већег броја друштвених иницијатива које су усмерене на јачање веза између Руса и Срба. Једна од њих је и невладина организација „Народна дипломатија“, коју је у Београду почетком 2021. године основао Иван Стефановић. У интервјуу за портал „Балканист” он говори како је његов први боравак у Москви утицао на избор професије и где у Србији Рус најбоље може да упозна душу братског народа.

„Подржавам и поздрављам сваки облик рада и деловања које је усмерено на учвршћивање веза између наших држава и народа. Сматрам да постоји још доста простора у готово свим областима наше заједничке сарадње. Уверен сам да ће наша невладина организација ‘Народна дипломатија’, доносити стварни квалитет и опипљиве резултате, и успети да се избори за своје ‘место под сунцем’. Управо нас је жеља да оставимо иза себе један опипљиви траг и да утичемо на даљи развој и јачање српско-руских односа и подстакла на оснивање нашег удружења“, каже Иван Стефановић.

Из личне архиве.

Он истиче да га је живот сам навео да крене „српско-руским путем“.
„Као и убедљиво највећи број Срба, и ја сам одгајан и васпитаван у породици која је неговала љубав према руској држави и руском народу. Током одрастања и младости и сам сам се упознавао са историјом наших народа и међусобних односа. Осећао сам да је Русија на неки начин центар словенског православног света, а моја отаџбина Србија је неотуђиви део тог света.

У Руској Федерацији сам боравио неколико пута, конкретно у Москви. Заувек ћу да памтим прву шетњу улицама руске престонице. Величина, раскош, лепота и чистоћа Москве оставиле су ме без речи. Никада у животу нисам био у граду који је на било који начин упоредив са њом. У престоници сам имао прилику да се упознам са главним културно-историјским знаменитостима града. Издвојио бих Црвени трг, храм Христа Спаситеља, као и музеј посвећен Великом отаџбинском рату. Надам се да ћу у блиској будућности поново имати прилике да боравим, како у Москви, тако и у другим крајевима ваше прелепе земље.

Сматрам да је јачање Руске Федерације од виталног, такорећи животног значаја и за опстанак моје државе и народа. Контакт са руским језиком, руском песмом, али пре свега са руским човеком, испуњава ме посебном радошћу и емоцијом“, каже Иван Стефановић.

Из личне архиве.

Искрени интерес и љубав Срба према Русији су му омогућили да брзо скупи тим истомишљеника. „Наша организација ‘Народна дипломатија’ основана је почетком 2021. године. Током предстојећег периода бавили смо се окупљањем тима образованих, квалитетних и заинтересованих људи, спремних да активно раде на јачању односа између наших држава и народа. Морам да истакнем, да имамо одличну сарадњу са Амбасадом Руске Федерације у Београду, Руским домом, Фондом јединства православних народа, Руском хуманитарном мисијом као и Ноћним Вуковима. У наредном периоду планирамо потписивање и меморандума о сарадњи и са наведеним партнерима као и са другим организацијама са којима делимо исте циљеве и идеје.“

За мање од годину дана „народне дипломате“ су почеле да остварују неколико пројеката. „Учествовали смо у више изузетно значајних пројеката који ће на више него конкретан начин допринети реализацији наших заједничких циљева. Издвојио бих учешће у пројекту обнове гробних места руских (совјетских) војника на територији касарне ‘Александар Берић’ у Новом Саду. Тај пројекат спроводимо у сарадњи са Ноћним Вуковима и са командом касарне. Учествујемо заједно са Амбасадом Руске Федерације и градом Панчево у организацији око подизања споменика прослављеном официру Црвене армије Василију Маргелову. Такође, помогли смо хуманитарну акцију коју је покренула ‘Руска хуманитарна мисија’ у Требињу. То је била јако лепа акција у којој је локално становништво имало прилику да обави бесплатне здравствене прегледе од стране руских доктора.
Поред наведених пројеката који су тренутно у фази реализације, постоји читав низ конкретних корака које желимо да предузмемо како би што више људи осетило благодат од нашег деловања. Планирамо покретање бесплатних часова руског језика, организовање културних вечери, дечијих играоница, обнову меморијалних објеката. Желимо да свако место повезано са богатом историјом и наслеђем наших народа и држава изгледа репрезентативно и да се њиме поносимо. Такође, желимо да учествујемо у промоцији руске културе, економије, спорта, науке и уметности.“

Иван Стефановић и руске дипломате у Београду. Из личне архиве.

Иван Стефановић је сигуран да руски туристи у Србији увек осећају љубав и пажњу. „Позвао бих и наше руске пријатеље да дођу и упознају се са лепотама и чарима Србије. Верујем да ће руски туриста у мојој земљи осетити исто оно што сам ја осетио у Русији: да долазим у други дом, у земљу у којој се осећам као свој на своме. Иако невелика по територији, Република Србија пуна је природних лепота, богатог културно-историјског наслеђа и што је најважније, добрих и честитих људи. Ако бих морао нешто да издвојим, позвао бих наше госте да посете Београд, Нови Сад, Сребрно језеро, српске бање, недавно обновљену Голубачку тврђаву, као и неке од најзначајнијих манастира Српске православне цркве“, закључује Стефановић.