Колоне аутомобила грађана Северне Македоније створиле су саобраћајну гужву на граници са Србијом. У петак се на граничном прелазу Табановце чекало више од два сата.

Македонски грађани су једноставно покушали да искористе нерадни петак поводом празника и масовно се упутили у Ниш и Врање по вакцину против коронавируса.

Опозиција је већ оптужила владу Зорана Заева да дужности македонског Министарства здравља обавља Министарство здравља Србије, које бесплатно вакцинише грађане суседне државе.
Према подацима опозиције, у Србији се већ вакцинисало око 20 хиљада Македонаца. Истовремено, македонски министар здравља Венко Филипче досад није ни предложио план за масовну вакцинацију грађана.

Поред тога, влада земље добија вакцине само на поклон или као бесповратну помоћ, а буџетска средства троши на друге ствари, тврди македонска опозиција и уједно се захваљује Београду.

Македонци већ трећу недељу масовно путују код својих суседа пошто су српске власти дозволиле да се грађани Северне Македоније вакцинишу без посебних докумената и апсолутно бесплатно.

Олег Бондаренко, руски стручњак за Балкан, сматра да је Србија преузела на себе вакцинацију грађана Северне Македоније у оквиру политике која претвара Београд у регионални центар.

„Чињеница да је Министарство здравља Србије преузело надлежности Министарства здравља Македоније говори о томе да је Србија била и остала (и очигледно ће и даље бити) главна држава у региону. Упркос чињеници да Југославија више не постоји, српске власти, на челу са председником Александром Вучићем, практично поново стварају тај југословенски простор, вакцинишући бесплатно све суседе од Босне до Македоније“, каже експерт.

Он истиче да Србија доброљовно игра улогу покровитеља у свим регионалним пројектима: улаже у изградњу аеродрома у Требињу и бави се здравственим иницијативама које су веома важне за обичне људе.

„Јер, наравно, сви грађани схватају да је здравље на првом месту у нашим немирним временима. Очигледно ће то људи ценити и односиће се према Србији са још већим поштовањем“, објаснио је Бондаренко.

Фотографија: Printscreen / vecer.mk