Свака политичка сила која је заинтересована за добробит српске нације на Балкану мора показати забринутост за положај Срба на читавој територији бивше Југославије. А критика тих радњи се лако може доживети као покушај распиривања антисрпског расположења: такво мишљење изнели су српски експерти из Црне Горе, коментаришући верзију која се појавила у руским медијима да ће Александар Вучић, наводно, „почети да тргује интересима српског народа у Црној Гори и Републици Српској“.

„Основе за овакву претпоставку не постоје. Недавно је званични Београд показао интересовање за положај Срба на територији бивше Југославије — и то је добро. Штавише, верујем да је свака политичка снага која је забринута за очување српске заједнице у региону дужна да то учини“, рекао је политиколог Владимир Добросављевић.

Такве тврдње у руским медијима немају никакве везе са правом ситуацијом, каже експерт.

„Не подржавам политику званичног Београда у свему, али поздрављам сваку његову радњу за заштиту права Срба у региону и верујем да би ова идеја требало да буде на првом месту политичке агенде било које владе у Србији“, рекао је он.

Треба напоменути да противници званичног Београда такве изјаве дају уочи избора заказаних за 2022. годину. Чињеницу да се кампања против српског лидера води и у самој Црној Гори потврђује и политички аналитичар из Подгорице Игор Дамјановић.

„Црногорски медији, под контролом бивше владе председника Мила Ђукановића и лојални актуелном премијеру Здравку Кривокапићу, боре се против председника Србије Александра Вучића. Могу то упоредити са ратом који је вођен против Слободана Милошевића. Вучић је оптужен за покушај државног удара у Црној Гори, приписује му се „окупација“ земље уз помоћ Српске православне цркве; смета им стварање „српског света“ и било какве манифестације српског јединства у региону. Зашто? Све ове црногорске снаге одржавају блиске везе са опозицијом из Србије и покушавају да распирују антисрпска осећања“, каже Дамјановић.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да се сада у Црној Гори активно разговара о завршној фази продаје ТВ канала црногорског медијског концерна „Вијести“ српском олигарху Драгану Шолаку, који је рођак Драгана Ђиласа, опозиционара који јако жели да поново преузме власт у Србији.

„Медији које они контролишу понављају апсолутно исте приче. Исти медијски рат води се у Украјини против председника Путина“, рекао је Игор Дамјановић.

Он је нагласио да су све оптужбе против српског лидера у српским, црногорским и руским медијима неосноване.

„То је такав начин ‘политичке’ борбе“, резимирао је аналитичар.

Оригинални текст је објављен на руском језику на сајту Eurasia Daily.