„Распад Југославије је најболније погодио српски народ. И ми се сада дижемо из пепела Југославије“, рекао је српски амбасадор у Москви Мирослав Лазански у разговору са оснивачем пројекта „Балканист“ Олегом Бондаренком.

На питање које је поставио Бондаренко да ли се може повући паралела између Тита и Вучића, Мирослав Лазански је одговорио да то ипак не треба чинити.

„Тешко је повући ту паралелу. Прво, то су различита времена и различите околности. Једно је имати земљу од 23 милиона становника и такав БДП какав је имала Југославија и друго је имати земљу као што је Србија од 7 милиона“, рекао је Лазански и додао да не треба заборавити да је Србија прошла тешке периоде санкција, економску блокаду, ратове.

„Српски народ је истеран из Хрватске. Срби у Босни и Херцеговини су водили жесток рат за опстанак. Имали смо бомбардовање НАТО-а. Деветнаест тада најјачих западних земаља је пуних 78 дана бомбардовало Србију. У целој тој ситуацији где имате проблем Косова, економије, ми сад гурамо снажно напред. Србија ће на крају ове или почетком идуће године по БДП-у престићи Хрватску, која није доживела ту врсту разарања као што смо ми“, истакао је Лазански, који такође каже да је „данашња спољна политика Србије слична Титовој спољној политици која је била одлична“.

Погледајте интервју са српским амбасадором у Москви и сазнајте шта он мисли о улози Тита у историји Југославије, о маршаловим грешкама, о томе зашто се „људи у балканској крчми кољу када се угаси светло“, да ли ће Срби икада опростити НАТО-у бомбардовање и да ли постоје могућности да се руско-српски односи који су на историјском врхунцу и даље развијају?