Србија је вероватан кандидат за учлањење у Евроазијски економски савез, изјавио је за веб-сајт „Газета.ру“ бивши консултант Светске банке, саветник Међународне школе економије Давид Тар. 

„Србија још није чланица Европске уније, иако има званични статус кандидата од 2012. године. Али после увођења антируских санкција та држава је постала главни партнер Русије у трговини прехрамбеним производима и Београду сада није тако исплативо учлањење у ЕУ. Србија је сада у том плану изгубљена за Европу“, сматра економиста. 

Он додаје да ће сам Београд скупо коштати улазак у европску породицу.  

„Да би се учланили у ЕУ морају испунити низ технолошких и санитарних норми а то тражи велика улагања. На пример, улазак Летоније у ЕУ је изазвао национални привредни шок“, каже Давид Тар. 

Подсећамо да је Србија потписала споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом у Москви 25. октобра 2019. Овај документ није само ускладио у потпуности услове трговине Србије са Белорусијом, Казахстаном и Русијом (пошто су већ постојали билатерални споразуми о слободној трговини) већ и дозволио сарадњу са Јерменијом и Киргистаном. 

Фото: eurasiancommission.org