Млекара Шабац градиће фабрику у Русији и у томе има подршку Трговинско индустријске коморе Руске Федерације. То је договорено 3. јуна на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу на састанку председник Привредне коморе Србије Марка Чадежа и председника ТИК РФ Сергеја Катирина.

Млекара Шабац ће фабрику у Московској области почети да гради следеће године и у њој ће производити меки сир и јогурте од најквалитетнијег руског млека по IFS стандарду за руско и инострана тржишта.

„Трговинско индустријска комора РФ ће подржати изградњу фабрике Млекаре Шабац и пројекте других српских компанија које желе да прошире своје пословање и да се што боље позиционирају на руском тржишту“, поручио је Катирин.

Чадеж и Катирин разговарали су и о могућностима извоза софтверских решења из Србије у Русију и другим важним пројектима.

„Наш извоз софтвера вреди око 1,5 милијарди евра, а јуче је у Русији завршен велики пројекат српске компаније ‘Термовент’ која је пустила у рад потпуно аутоматизовани производни погон фабрике лекова ‘Фармасинтез – Норд’ коју је наша компанија комплетно опремила својим светски познатим ‘чистим собама’, по систему кључ у руке“, рекао је Чадеж.

Чадеж је позвао председника руске Коморе да са делегацијом привредника посети Србију и да се у директним разговорима са представницима српске пословне заједнице размотре могућности заједничких послова.

Председник Привредне коморе Србије састао се и са Василијем Игњатјевим, генералним директором компаније R-farm, највећег руског произвођача лекова, са којим је разговарао о потенцијалној сарадњи са српским компанијама и фармацеутским сектором.

Фотографија: agronews.rs