Департман за информисање руског Министарства спољних послова објавио је коментар у коме указује на то да се тема ратних злочине на Балкану користи у политичке сврхе и да очигледно постоји жеља да се за све догађаје 90-их година окриви Србија.

„Са забринутошћу видимо да се на Балкану и даље гаји пристрасан, политизован приступ сукобима деведесетих у Југославији. То се чини уз активно учешће наводно независних невладиних организација, које деценијама добијају средства од западних влада, односно својих наручилаца. Као резултат, између осталог, стварају се неке структуре које ће истраживати „ратне злочине“ са нескривеним антисрпским ставом“, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

МСП истиче да на тему ратних злочина спекулишу не само лидери самопроглашене републике Косово, већ и Подгорица, која је погоршала односе са Београдом у вези „православног геноцида“ према Српској православној цркви у Црној Гори.

„Симптоматично је да се данас у Подгорици и Приштини истовремено повећава оваква активност. Циљ је очигледан – представити Београд као једини извор зла у време распада бивше Југославије и уједно заштитити оне који су заиста вршили злочине против Срба. Жалосно је што се Црна Гора, која је у критичним годинама стајала раме уз раме са Србијом, сада придружила осудама против ње.

Понашање косовских власти је посебно цинично, јер главне државне функције тамо заузимају лица која су директно одговорна за нељудске поступке, укључујући отмице у убиства људи због илегалне трговине органима“, изјављују у МСП-у Русије.

Руске дипломате поново апелују на светску заједницу која је на речима заинтересована за стабилност на Балкану, а на делу наставља да распирује антисрпка расположења, подстичући и финансирајући кампању против Србије.

„Правосуђе против правих злочинаца се саботира на све могуће начине: упркос обиљу доказа, у Хагу још није започет ни један судски процес, иако је прошло десет година од објављивања извештаја посланика ПССЕ-а Дика Мартија.

Западни спонзори упорно игноришу геноцид против Срба на Косову, смрт стотина цивила током НАТО агресије на Југославију 1999. године и тешке дугорочне последице употребе осиромашеног уранијума од стране НАТО авијације.

Уверени смо да пристрасна оцена догађаја у протекле три деценије на простору бивше Југославије, извртање чињеница, произвољан избор криваца и друге познате методе политичке режије противрече задатку да се регион претвори у просперитетан део Европе који се динамично развија“, наводи се у саопштењу руског МСП-а.