Млада чланица Социјалистичке партије Србије Ана Гроздановић је захваљујући свом изгледу већ подигла прашину у светским медијима. Српска Барбика избегава новинаре, али за портал „Балканист“ је направила изузетак и испричала о себи и о иницијативама на којима ће радити. 

— Моје је срце пуно, јер ја обожавам Русију и чекала сам да први интервју дам Русима. И дајем интервју Русима баш на највећи дан за мене, а то је рођење мог сина. Данас, 14. септембра он пуни пет година. Он је моја срећа, — говори Ана. 

Ана је трудна и са бебом полагала испите и дипломирала на правном факултету у Нишу. Сина Василија је родила када је имала двадесет година. Она каже да је он њена највећа инспирација у животу. 

Свој рад Ана планира да посвети проблемима српских мајки. Обезбедити деци срећан живот је њен политички циљ.  

— Као и сви млади људи, желим да својим доприносом побољшам квалитет живота и нас и наше деце. Себе сматрам довољно способном да ускладим рад и породични живот, а највећи приоритет ми је мој син. Никада нећу дозволити да разочарам своје блиске. Желим да будем корисна и да ме воле и поштују обични људи, а не само моћници. Као политичар желим да радим на томе да грађани Србије имају висок ниво живота. Свако дете у нашој земљи заслужује боље и више. Сва деца света која немају спокој тема су мог размишљања и увек ће бити, — каже политичарка која истиче да је у њеном животу најважнија породица.

 

У Анином животу важно место заузима и религија. Њена породична слава је у децембру. 

— Наша је слава 19. децемебра, Свети Никола, а ја свој мир налазим у манастиру Покрова Свете Богородице и у манастиру Светог Романа Ђунишког.  

Тамо је сахрањено срце руског добровољца Николаја Рајевског, који је погинуо у Србији борећи се против Турака 20. августа 1876. године. 

Шансу за политички рад Ана је добила захваљујући иницијативи председника Србије Александра Вучића који жели да пружи женама веће политичке могућности, па ће их и у новом парламенту бити више. Ана Гроздановић, иначе, није дуго бирала странку. 

— У Социјалистима сам по породичној традицији. Левичарка сам у души, тако сам одгајана. И ту самзато што поштујем и ценим рад председника странке Ивице Дачића. Он је дао шансу нама младима да поред њега и осталих функционера учимо и наставимо традицију очувања суверенитета и интегритета наше Србије, — говори Ана Гроздановић. – Унутар СПС-а ми функционишемо као породица, једни другима смо увек подршка у свему. Тачно је дам сам у једном моменту била у центру пажње и морам признати да сам имала пуну подршку од својих другарица и другова, — говори млада политичарка. 

— У Србији је донет Закон који обавезује да на свим листама, како локалним тако и републичкој, мора бити 40% жена. Мислим да је то сјајно и да су жене одговорније и поузданије као сарадници. Више жена значиће бољи квалитет живота чак и мушкарцима, — уверена је Ана Гроздановић. 

Њене политичке амбиције су велике. 

— Маштам о томе да једног дана будем утицајна политичарка, најпре због тога што бих се онда посветила проблемима обичних људи. Када су у питању жене са светске политичке сцене дивим се свакој. Ангела Меркел је једна од моћнијих. Волела бих да је упознам, — каже Ана. 

А када је реч о мушкарцима политичарима, Ана пре свега цени и поштује лидера своје странке Ивицу Дачића. На другом месту харизматичних лидера за њу је председник Русије Владимир Путин. 

Кад смо већ код Дачића, треба рећи да је у марту добио награду „Џентлмен године“ на 12. церемонији доделе награда познатим српским и европским политичарима, економистима и културним прегаоцима. 


— Уколико будем имала шансу да упознам председника Путина, биће то за мене велика част и привилегија. Он је један од највећих државника данашњице. И уручила бих му поклон који би за њега био пријатно подсећање на Србију. Потрудила бих се да то буде заиста оригиналан поклон који би њега одушевио, — каже Ана Гроздановић. 

А могућност да види руског лидера имаће веома ускоро: Владимир Путин на позив Александра Вучића намерава да посети Србију већ крајем октобра.