Министарство спољних послова Украјине „изражава дубоку забринутост“ поводом доласка „окупационе администрације Крима“ у Београд и сматра да Србија прихватањем ове делегације крши Резолуцију 68 Савета безбедности УН о „територијалном интегритету Украјине“.

Разлог за дипломатски скандал била је посета кримске делегације Београду прошле недеље на конференцији „Београдски дијалог: конструктивни односи са Русијом и признавање воље грађана Крима“.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић назвао је украјинску ноту „уобичајеним демаршом које редовно добијамо“ и рекао да се кримска делегација током посете није састала са представницима извршне власти, тако да није било кршења резолуције, преносе „Новости“. Дачић је такође предложио да се Украјина позабави лидером Савеза за Србију Бошком Обрадовићем, који се састао са кримском делегацијом.

Коментаришући овај случај, заменица председника Одбора за спољне послове Државне думе Наталија Поклонска, која је била део ове кримске делегације, скренула је пажњу на чињеницу да „резолуција 68 Уједињених нација нема статус правно обавезујућег документа“. „Другим речима, свака држава има право да сама одлучи да ли ће и како испунити њене одредбе. Делегација Русије, колико знам, гласала је против и наша земља не прихвата ову резолуцију “, нагласила је Поклонска.

Чак ни делегација Србије није подржала ову резолуцију. „То значи да Србија нема никакве обавезе према овој резолуцији, ни законске ни добровољне“, рекла је Наталија Поклонска.

„Разумем жељу Министарства спољних послова Украјине да ову иницијативу усмерену на конфронтацију и која није у складу са признатим принципима и нормама међународног права представи као усаглашену вољу међународне заједнице. Али украјинске дипломате покушавају да представе жељено за реално. Србија није прекршила ништа “, закључује Поклонска. 

Фото: ТАСС