„Грозев је увек тамо где бију Русе“, пише данас Телеграм канал „Балканист“ и предлаже идеју како би у Русији могли да реагују на његова „истраживања“.

Када је инсциниран државни удар у Црној Гори, Бугарин Христо Грозев је неуморно доказивао да су га организовале руске тајне службе (и, наравно, ништа није доказао). Био је директно умешан у замршену причу са цурењем информација из српске обавештајне службе, када је Србија, наводно, протерала руског обавештајца (који је заправо напустио Србију два месеца раније, пошто се завршио рок његовог службеног боравка у Србији). Грозев је у Бугарској познат као особа која торпедира све руско-бугарске иницијативе у области енергетике, критиковао је „Белене“ као антиеколошки пројекат, такође и нафтовод Бургас-Александруполис.

Последњих шест месеци Грозев се потпуно посветио пројекту „Алексеј Наваљни“. На Твитеру пише искључиво о Наваљном и протестима у Русији. Подмукли Бугарин се сетио да је у школи учио руски језик (и можемо рећи да је био лош ђак). Током само једног дана, 31. јануара, имао је тридесет објава на својој страници и сви су о протестима у Москви. Грозев тражи од очевидаца да му шаљу своје снимке. Чак саветује да не снимају телефоном вертикално, већ хоризонтално, јер се такви снимци боље гледају на великом екрану. Какав цинизам! – пише Телеграм канал „Балканист“.

Чим се Христо Грозев појавио у животу Наваљног, филмови руског опозиционара добили су нове специјалне ефекте, веће и смелије лажи. То су јасно показале „истраге о истрази“ Наваљног, приказане прво на телеграм-каналу Mash па онда и на државној телевизији Россия.

Можемо слободно претпоставити да је заједнички рад са Грозевом постао својеврсни катализатор. Ђаци, инспирисани „открићима“ Наваљног-Грозева, блокирају центар Москве и траже „аквадискотеку“, односно водене топове. Грозев, наравно, није самостална личност и очигледно је неки одговарајући ресор послао Бугарина Наваљном у помоћ. Тим пре што Наваљни може и да поквари све резултате протеста, као што је раније чинио. Засад пар Грозев — Наваљни функционише.


Кад већ трошимо речи на дотичног Бугарина, желели бисмо да набацимо идеју познатим руским пранкерима, тј телефонским шаљивџијама Вовану и Лексусу и другим стручњацима за разоткривање будала. Момци, шта чекате? Грозева је Наваљном послао сам Вашингтон. То је човек веома сумњиве репутације. Човек који позива присталице Наваљног да се директно сукобе с полицијом (и да телефоне држе хоризонтално). Искусни руски пранкери би ладно могли да извуку из њега многе прљаве тајне.