Сједињене Државе заборављају своју историју, која је прожета двоструким аршинима, заборављају рушење Југославије која је постала Вашингтонов „полигон за тестирање“. То је изјавила званична представница Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова на данашњој конференцији за штампу. Повод за ову изјаву био је извештај америчког Стејт департмента о стању људских права у свету.

„Летимични поглед на овај прилично обиман, али у великој мери празан документ и посебно на део који је посвећен Русији оставља утисак дежавија. Текст је, попут претходних, засићен двоструким аршинима у погледу процене стања људских права у разним државама, које се врло цинично деле на добре и лоше, у зависности од тога да ли се придржавају стратешких смерница Сједињених Држава или имају неку своју идеју о томе како желе да живе и да се развијају“, рекла је Захарова.

Она је нагласила да су током протеклих пола века Сједињене Државе непрестано кршиле људска права мешајући се у послове других земаља. Један од примера је Југославија, која је, према Захаровој, постала својеврсни полигон за тестирање.

„Задатак Сједињених Држава је био у томе да политички режими у балканским државама буду максимално лојални Вашингтону. Тестиран је и инструмент који је касније послужио као матрица за наметање политичке воље Вашингтона и његових савезника у другим деловима Европе, укључујући бивше совјетске републике“, објаснила је она.

Штавише, управо су санкције постале један од америчких инструмената утицаја на Југославију, додала је она. „У Југославији се подстицало и усмеравало незадовољство народа због социјално-економске ситуације у којој се држава налазила, умногоме због озлоглашеног спољног зида санкција који Запад није укинуо, упркос договору који је уследио након закључења Дејтонског споразума 1995. године“, рекла је она.

„Када амерички другови сматрају да је могуће некога сумњичити, оптужити или увредити, требало би да се сете сопствене историје. А да би се сетили сопствене историје и не морају читати књиге – јер то је тешко. Довољно је да баце поглед на своје руке“, резимирала је Захарова.