6. октобра у Москви ће се одржати II Међународна конференција под називом „Резултати рада независних међународних комисија: српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995. и жртве свих народа у рејону Сребренице 1992-1995“, у оквиру које ће чланови комисија представити експертске закључке о догађајима током рата у Босни и Херцеговини.

Као један од говорника на конференцији ће наступити Стивен Мејер, некадашњи високи званичник ЦИА, који је сарађивао претежно са Европом и Русијом. За време ратних сукоба у Југославији 90-их година заузимао је функцију заменика начелника Међуресорне оперативне групе за Балкан (BTF), која је била смештена у седишту ЦИА.

Ратни сукоби на Балкану били су најважнији спољнополитички проблем са којим се сусрела администрација америчког председника Била Клинтона, а BTF је био најважнији обавештајни инструмент који је администрација поседовала. Рад BTF обухватао је не само обавезе у Вашингтону, него и активности широм балканског региона од 1992. до 1995. године.

Главне закључке рада међународних комисија такође ће представити

— Дарко Танасковић (Србија) — бивши професор оријенталистике Београдског универзитета и бивши шеф дипломатске мисије у Ватикану, Турској, дипломата Унеска;

— Патрик Барио (Француска) — пуковник француске војске у пензији, експерт за војну медицину и медицину природних катастрофа са вишегодишњим искуством рада широм света, укључујући бившу Југославију;

— Марија Ђурић (Србија) — професор анатомије на Медицинском факултету Београдског универзитета, шеф лабораторије за антропологију, од 1998. године као експерт судске медицине радила је на ископавању масовних гробница жртава конфликта;.

— Горан Петронијевић (Србија) — стручњак за међународно право, бивши координатор одбране Радована Караџића, Слободана Милошевића, Војислава Шешеља у Хашком трибуналу за бившу Југославију;

— Александар Пивоваренко (Русија) — старији научни сарадник Одељења за савремену историју централне и југоисточне Европе на Институту за славистику Руске академије наука, кандидат историјских наука.

Модератор конференције биће доктор политичких наука Јелена Пономарјова, председница Међународног института за развој научне сарадње, професорка Катедре упоредне политикологије Московског државног инситута за међународне односе Министарства спољних послова Русије.

Такође је планирано да на конференцији наступи представник Владе Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица при Влади Републике Српске Милорад Којић.

Радни језици конференције су руски и енглески са синхроним преводом. За учеснике конференције који нису из Москве предвиђено је учешће преко конференцијске апликације Zoom. Идентификатор конференције: 892 6511 5187 Приступна шифра: 849609