Васељенска патријаршија је званично потврдила да није одустала од намере да реши питање аутокефалности такозване „Македонске православне цркве“ и поред противљења Српске и Руске православне цркве, преноси портал Religija.mk.

О томе се сазнало после данашњег састанка званичне делегације Северне Македоније са цариградским патријархом Вартоломејем. 

У изјави Васељенске патријаршије се појашњава да је процедура подношења захтева за признање аутокефалности МПЦ подржана и прихваћена и да се решава питање њеног статуса. Током разговора размотрена је и жеља МПЦ да буде проглашена за канонску цркву под именом Охридска архиепископија. 

„Атмосфера током преговора је била топла и искрена. Премијер и његова делегација изразили су поштовање и поверење према мајци цркви, чији су благослов добили за све вернике и народ“, стоји у изјави Васељенске патријаршије. Патријарх Вартоломеј је такође истакао да је позвао представнике СПЦ и МПЦ у Цариград на даље консултације о регулисању проблема. 

„Очигледно да је он [Патријарх Вартоломеј] одлучио да задовољи захтеве свих политичких елита, које користе веру у својим играма. Он је заправо зарио нож у леђа Српској православној цркви која сада испашта због политике црногорских власти“, коментарисао је догађај в.д. руководиоца прес службе патријарха Московског и све Русије Владимир Легојда преко свог „Телеграм“ канала. 

Фото: Religija.mk