У Србији су са тугом реаговали на вест о смрти бившег градоначелника Москве Јурија Лушкова. Српски политичари су веома поштовали бившег градоначелника руског главног града. 

Бивши градоначелник Београда Небојша Човић је рекао да је колега Лушков био добар друг. 

„Сарађивали смо у најтежим временима за Русију и Србију. Страшно је сећати се деведесетих година, али он је и тада када је владала беспарица, могао да гради лепотицу Москву“, рекао је Човић. 

Самог политичара он се сећа „као великог принципијелног делатника, који брзо реагује на све и кога је бринула судбина Београда“. 

„1993-1994 закључили смо споразум о сарадњи и то је учињено у време страшних санкција, блокада и притиска на Југославију. Разговарали смо преко телефона, посећивали се, и то нису била само обична путовања. Свако путовање је резултирало новим кораком у развоју руско-српских односа и партнерства наших градова“, цитира РИА Новый День Небојшу Човића. 

Лушков је по његовим речима тих година одговарао за међународну сарадњу Москве са Србијом и Републиком Српском. 

„Живот му је спремао изазове, али он није заборављао да нам помаже. Огромно хвала у име Београда и Србије. Како кажу код нас: нека му је лака земља“, рекао је српски политичар. 

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ је са своје стране приметио да је Лушков био велики пријатељ српског народа. 

„Био сам његов гост 1998. и Јуриј Лушков ме је веома срдачно дочекао. Говорили смо преко два сата о различитим проблемима, али највише о трагичној судбини српског народа“, сећа се Војислав Шешељ. Он је додао да је вест о Лушковљевој смрти примио са тугом у срцу.