У априлу је оснивач и главни уредник портала „Балканист“, руски политиколог Олег Бондаренко био гост програма Ново јутро на ТВ каналу Пинк, где је говорио о књизи „Записи Балканиста“ на српском језику и томе како он види тренутно стање руско-српских односа.

Књига „Записи Балканиста“ садржи најбоље чланке објављене на истоименом порталу од краја 2019. до почетка 2021. године. Књигу која се већ продаје у свим књижарама Србије објавио је Службени гласник у дупло већем тиражу од издања на руском језику, што несумњиво истиче потенцијално интересовање српске публике за то шта пишу водећи руски научници и новинар о Балкану.

Одговарајући на питање водитељке јутарње емисије Дее Ђурђевић о томе колико је Балкан данас занимљив Русији, Олег Бондаренко је приметио да је Србија данас заправо кључни партнер Русије у Европи. То доказује чињеница да данас у Србији постоје представништва готово свих великих руских компанија које раде у иностранству.
„Од ове године нас уједињује нови гасовод, а следеће године ће сама Србија бити транзитер руског гаса до Мађарске. Захваљујући ‘Руским железницама’, српска железничка инфраструктура се модернизује. Развија се сарадња са корпорацијом Росатом у области нуклеарне енергије… Генерално, можемо са сигурношћу рећи да у овом тренутку српско-руски односи пролазе кроз најбољи период у својој историји“, нагласио је Олег Бондаренко.

15. априла, због погоршаног стања у вези коронавируса у Турској, Русија је на најмање месец и по дана — до 1. јуна — обуставила летове у ову државу, док је Истанбул читаве прошле године, услед затварања граница, био главно транспортно чвориште између Русије и остатка света. Према речима Олега Бондаренка, сада Београд постаје такво чвориште који је редовним летовима свакодневно повезан са Москвом: „Мислим да је ово добра шанса да Србија присвоји себи овај важан статус“.

Говорећи о тешким односима Русије и западних земаља, Олег Бондаренко је предложио да се размотри могућност одржавања велике конференције у Београду — својеврсног „Хелсинкија 2.0“ — између Русије и евроатлантских земаља: „Србија је неутрална земља, има добре односе са свим водећим светским државама: са Руском Федерацијом, Кином, Западом и арапским светом. Ово је такође одлична прилика за развој наших билатералних односа. Можда ће уз помоћ Србије Русија успети да постигне компромис у односима са Западом “.

Деа Ђурђевић је такође споменула популарну идеју у Србији о учешћу Русије у решавању проблема Космета и затражила мишљење руског експерта по овом питању. „Русија има јединствено искуство мирног суживота представника различитих националности и религија — на Северном Кавказу, у Татарстану и у другим регионима наше земље. И Русија је спремна да активно преноси ово искуство на Балкан. С тим у вези, веома ми је драго што је средином априла први човек Татарстана Рустам Миниханов боравио у првој посети Сарајеву, где се састао са бошњачким, српским и хрватским политичарима“, приметио је политиколог.

На крају разговора, Олег Бондаренко одговорио је на питање водитеља како Руси схватају „живот на балкански начин“, јер се тако у књизи „Записи Балканиста“ назива читав један одељак.

Према мишљењу Бондаренка, то значи живети срећно, одмерено и мирно, па чак и ако овај „балкански живот“ није увек остварив, становници Србије и региона то заслужују. Према руском експерту, Срби имају разлога за оптимизам: земља се економски најбрже развија у Европи. „Могу вам рећи као туриста: Београд је за мене све скупљи последњих година. За мене, као туристу, то можда није баш добро, али за вас дефинитивно није лоше“, резимирао је Олег Бондаренко.

https://www.youtube.com/watch?v=47h-s4VUTcI