Ако Београд пошаље трупе на север Косова, против Србије могу увести међународне санкције, и, провоцирајући Александра Вучића, Приштина управо то жели да постигне. Ово мишљење је у интервјуу за РИА „ФАН“ изнео директор Фонда за прогресивну политику, руководилац пројекта „Балканист“ Олег Бондаренко. Експерт је сигуран да српско руководство неће подлећи провокацијама.

„На велику жалост [председника Србије] Александра Вучића, Србију максимално провоцирају да пошаље своје трупе на север Косова. Ако се то догоди, појавиће се и опасност директног војног сукоба између Србије и НАТО-а. Косовски Албанци чине све да до тога дође. Они желе да искористе тренутну забуну у Европи: [немачка канцеларка] Ангела Меркел одлази, Брисел је ослабљен, а [председница Европске комисије] Урсула фон дер Лајен није у стању да било шта учини без подршке немачког канцелара. Осим тога Балкан више није у фокусу Сједињених Америчких Држава, и косовски Албанци покушавају да искористе могућност да испровоцирају Београд на војни одговор“, објаснио је политиколог.

Ако се догађаји буду развијали по овом сценарију, Србија ризикује да изгуби тренутну добру позицију на светској политичкој сцени, а то ће имати утицаја на економски развој земље, упозорава руски експерт.
„Ако Александар Вучић уведе војску на север Косова, положај Србије у свету ће се нагло погоршати. Претиће директан сукоб са НАТО-ом, Србији могу увести нове санкције, појавиће се велики број нових проблема који Србији у тренутној фази активног развоја нису потребни. Зато мислим да ће бити нових преговора. Не верујем да ће Србија послати трупе на север Косова, јер то ће је вратити у 1999. годину. Осим тога, на Косову су оружане снаге КФОР-а које могу помоћи у нормализацији ситуације“, резимирао је Олег Бондаренко.
Специјална операција косовске полиције против „српских шверцера“ 13. октобра на северу покрајине прерасла је у сукоб са локалним српским становништвом. Током полицијске акције повређено је десетак Срба, а једном су Албанци пуцали у леђа.

Самопроглашена република Косово прогласила је независност 17. фебруара 2008. На данашњи дан 95 од 193 земље чланице УН -а не признају Косово као суверену државу, укључујући сталне представнике Савета безбедности УН Русију и Кину, као и пет држава чланица ЕУ.