Одбијање председника Србије Александра Вучића да се придружи европским антируским санкцијама у вези са осуђеним у Русији блогером Алексејем Наваљним има и идеолошку и економску мотивацију, изјавио је политиколог, оснивач и главни уредник пројекта „Балканист“ Олег Бондаренко за портал „ПолитНавигатор“.

„Верујем да су му већ десетак пута предлагали да уведе санкције Москви. И свих десет пута је одбио, и још десет пута ће одбити ако треба. Јер његов високи рејтинг је сигурно повезан са високим рејтингом Русије и Владимира Путина у Србији. Вучић је прави, природни русофил, за разлику од бившег председника Бориса Тадића, који је искористио Русију за постизање својих циљева.

Руско-српска сарадња је тренутно на веома високом нивоу. За Србију су пријатељски односи са Русијом не само историјски и природни, већ и веома корисни у овом тренутку. Србија производи велику количину робе и услуга које се извозе у Русију. Штавише, на српском тржишту већ постоји велики број европских компанија које су тамо отвориле своја представништва да би могле да сарађују са Русијом“, рекао је Олег Бондаренко.